A jelenlegi helyzet: Nem lesz orosz vakcina

SzputnyikAz összes valamirevaló szakember ajánlását vitte Marek Krajčí a kormány ülésére az orosz Szputnyik V-vakcina Szlovákiai önkéntes alkalmazását javasolva. A “Za ľudí” ezt megvétózta, szóval a jelenlegi állapot az, hogy nálunk nem lesz orosz vakcina. A javaslatban állítólag az szerepelt, hogy oltani csak önkéntes alapon, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) jóváhagyása után kezdenének. 

Szlovákiában elvileg az uniós engedély hiányának ellenére is használni lehetne az orosz vakcinát, amelyhez az egészségügyi minisztérium soron kívüli jóváhagyása is elegendő lenne. A szlovák gyógyszerügynökség igazgatója, Zuzana Baťová a TASR-nek azonban azt mondta, az uniós regisztráció során a tagállamok biztosak lehetnek abban, hogy az egész EU legjobb szakembereinek nemzetközi együttműködése eredményezi, ha jóváhagynak egy vakcinát. Az ŠÚKL vezetője ezért azt javasolja, hogy Szlovákiában csak az unió által jóváhagyott oltóanyagokat használják.

A Szputnyik V-vakcina működése

A Szputnyik V vakcina egy modern technológián alapuló vektorvakcina, hasonlóan az AstraZeneca vakcinájához. A technológia lényege, hogy egy módosított, sokszorozódásra nem képes vírusba (ez esetben egy csimpánz adenovírusba) ütetve juttatják be a koronavírus tüskefehérjéjét kódoló gént. Az immunrendszerünk a koronavírus tüskefehérjéjét kódoló gént bejuttató vírus (vektor) ellen is fellép, és kialakít védelmet.

Az orosz Gamaleya Intézet (Gamaleya National Center of Epidemiology and Microbiology) fejlesztette, a vakcina két dózisában két különböző humán adenovírus-vektort alkalmaznak (Ad5 és Ad26), szemben az AstraZeneca vakcinájával, amelynél egy csimpánz adenovírus a vektor. Mivel a vektorvakcinák hatékonyságánál fontos, hogy egy olyan vírus legyen a vektor, amellyel nagy valószínűséggel még nem találkozott a beoltott személy, különben nem hatásos a vakcina, így a kétféle vírus alkalmazásával mennek biztosra.

Február elején, a világ egyik legelismertebb orvosi szaklapjában, a brit Lancet-ben jelent meg az orosz Szputnyik V vakcina harmadik klinikai fázisának időközi vizsgálati eredménye. A klinikai vizsgálatok még zajlanak, mert ez a mostani eredmény még „csak” 20 ezer páciens vizsgálatai alapján jött ki, a harmadik klinikai fázis befejezéséhez még további 20 ezres mintán kell produkálni hasonló eredményt. A randomizált, dupla vaktesztes, placebóval ellenőrzött orosz vizsgálatok 2020 szeptemberében kezdődtek és a várakozások szerint május elsejére lehetnek meg a végleges eredményei.

(Visited 363 times, 1 visits today)

További hasonló témájú videók

%d bloggers like this: