Mozart-világpremier Salzburgban

Zenei szenzáció a Mozart-héten: bemutatták a zeneszerző eddig ismeretlen művét – adta hírül az Euronews.. A világpremiert Salzburgban, Mozart születésének 265. évfordulóján tartották. A nyitókoncerten a művészeti igazgató, Rolando Villazón is színpadra lépett. A Musica stábja a digitális Mozart-héten járt.

Kilencvennégy másodperc Mozart-újdonság – a zongora virtuóz Szangdzsin Cso előadásában. Világpremier a virtuális Mozart-héten, Salzburgból. A Musica bepillanthatott a Mozart által írt eredeti kéziratba, amelyet 1773 elején jegyezhetett le a zeneszerző. A kottát egy magángyűjtőtől kapták meg.

Mozart vélhetően tizenhét évesen, egy olaszországi látogatása végén, vagy már Salzburgba visszatérve írta meg ezt a táncszerű Allegro tételt.

Szerintem ez a zene nagyon örömteli, elragadó és játékos is egyben, és egyértelműen érződik rajta, hogy Mozart írta, a fiatal Mozart. Érezni rajta a tiszta érzelmeket – mondta a zongoraművész Szangdzsin Cso.

Mozart zsenialitása már egészen fiatal korában felragyogott, és ez már tükröződött az első fennmaradt koncertáriájában, amit kilenc évesen komponált.