A tudósok hangja – Zuzana Čaputová COVID szakértőkkel találkozott

Zuzana ČaputováRendkívül súlyos a járványhelyzet Szlovákiában – jelentette ki Zuzana Čaputová köztársasági elnök a szakértőkkel való találkozóját követő sajtótájékoztatóján. A köztársasági elnök szerint fontos, hogy azonosítsák a vírus új variánsait.  Hozzátette: a jövőben pontosabb nyomkövetésre, az intézkedések betartásának hatékonyabb ellenőrzésére, a PCR tesztelési kapacitás erősítésére lesz szükség, az antigén tesztelést pedig nem szabad túlértékelni. Emellett azonosítani kell a koronavírus új variánsait.

Az elnökasszony hangsúlyozta a színvonalas és konzisztens kommunikáció, valamint a COVID automata frissítésének fontosságát is. Felhívta a figyelmet, hogy a kórházak helyzete követhetetlen. A köztársasági elnök hangsúlyozta, hogy hallgatni kell a tudósokra és szakértőkre. „A járványhelyzet szakmai, nem politikai kérdés” – mondta. Megjegyezte, hogy be kell tartani a szakértők által javasolt lépéseket.

Az antigén tesztek a tudósok és az elnök szerint is sokat segítenek a fertőzöttek kiszűrésében, de a negatív teszteredményt követő 7-21 napig biztosított szabad mozgás nagyon megnöveli a lakosság mobilitását és csökkenti a lockdown intézkedéseinek  hatását.

A köztársasági elnök szerint elengedhetetlen, hogy javuljon az intézkedések és a karantén betartásának ellenőrzése, valamint a kontaktkutatás. Emellett szerinte emelni kéne a PCR tesztek kapacitását is. A szakértők egyetértettek a köztársasági elnökkel abban, hogy aktualizálni kell a COVID-automatát.

További hasonló témájú videók