BÉLA FERDICS / LUDUS I.-II. (meghívó)

Az első projekt részét olyan térforma-installáció sorozata alkotja, amely erősen geometrizált vonalakból áll, a vonalak síkokat, a síkok felületeket alkotnak (utalás az ember képzeletének absztraháló képességére). Az üvegtesteket vízzel töltöm meg. Tudatosan választottam a vizet, amely számunkra a létezést biztosítja. Izgalmas ez az állandóan változó természeti elem, amely éppen párolog vagy megfagy, szilárdul vagy cseppfolyóssá válik.

Először a nyári IN SITU tájművészeti szimpóziumon használtam a tükörből készült ék alakú testeket. Egy fákkal övezett mezőn helyeztem el, ahol egykor temető volt. A TÜKÖR és VÍZ a fénnyel kommunikált, együtt pedig az eget a földre húzni illúzióját keltette… és télen folytatódott a történet: újra a földbe ásva, majd várva, hogy a víz jéggé váljon… az üvegtestek végül – befejezve az utazást – bekerültek a zárt térbe, ezzel teremtve új helyzetet.

A víz efemer jellegét kihasználva készültek az idén télen is próbajellegű víz-jég variációk az anyag születésére és elmúlására.

A második projektben poligon faformákkal dolgozom, amelyekkel állapotot jelenítek meg. A TÉRFOGLALÓ című szoborcsoport térbe való elhelyezése véletlenszerű. Térbe rakva új helyzetet teremtenek, teret alkotva, akár azt bezárva.

Az alsótestet /HAS/ mint súlyt, masszív tömböt, tömör matériát használom, hangsúlyozva a lentit, a gravitáció jelenlétét. Ebből a tömegből az ég felé különböző irányba árbócként ágaskodnak a bambuszrudak és mint egy testből kiálló tüskék vékonyodva nyúlnak az ég felé.

Ma 20:00 órától elérhető az ingyenes online-esemény ezen a linken keresztül.

 

Vezető videónk: Corpus I–II. Transzformáció címmel tartott rendhagyó kiállítást, nyitott napokat Ferdics Béla dunaszerdahelyi képzőművész a művészeti alapiskolában 2020. január 15–17. között.

Kapcsolódó:

9 éve rögzítettük Vásárúton, Ferdics Béla akkori kiállításán.