200 éve fedeztük fel az Antarktiszt

Mármint Nathaniel B. Palmer amerikai hajóskapitány. A felfedezés körül hatalmas viták zajlottak, az angolok szerint az ő honfitársaik, William Smith és Edward Bransfield pillantották meg először az antarktiszi szárazföldet. Az amerikaiak azonban kétségbe vonták, hogy Bransfield és Smith földet láttak volna, szerintük csupán egy szigetet fedeztek fel. Ennek alapján az angolok Graham-földnek, az amerikaiak Palmer-földnek nevezték el ugyanazt a félszigetet. Később, a viták elkerülése érdekében a semleges Antarktiszi-félsziget nevet adták a helynek, ami ma is ezen a néven szerepel a térképeken.

Belső területeinek felderítése csak a XX. század elején kezdődött meg. Az Antarktiszra akkor figyelt fel igazán a világ közvéleménye, amikor egymással versengve két expedíció próbálta elsőként elérni a Déli-sarkot.

1911. december 14-én a Roald Amundsen vezette norvég csapatnak sikerült célba érnie, és öt héttel megelőzték Robert Scott kapitány brit expedícióját.

A norvégok biztonságban hazatértek, de a nyolctagú brit csapat a visszaúton életét vesztette.

____________

A fagyos sarkvidéki tengerekkel körülvett Antarktiszról kétszáz évvel ezelőtt még alig tudott valamit az emberiség. 2003-ban a Fagyos Oázis Kutató és Filmes Expedíció volt az első önálló magyar expedíció, amely egy kalandos, és nem egyszer kockázatos vállalkozás keretében a jeges kontinensen járt. A fiatal kutatókból és természetfilmesekből álló hétfős csapat – kihasználva a sarki nyár legenyhébb hónapjait – 12 hetet töltött az antarktiszi György király-szigeten.

Szórakoztató és informatív filmsorozatuk négy részben örökíti meg az Antarktisz fagyos világát, a jégsivatagot megtörő, gazdag élővilágú sarki „oázisok” életét, a sarkkutatók hallatlanul izgalmas munkáját, valamint bepillantást nyerhetünk a szélsőséges körülmények közt dolgozó természetfilmesek kulisszatitkaiba is.

Videó: Filmdzsungel Stúdió

További hasonló témájú videók