Ivan Korčok külügyminiszter a jogállamiságot kérte számon

Ivan Korčok szlovák külügyminiszter sajtóértekezletet tartott, ahol óvatosan ugyan, de elsősorban az EU pénzek kifizetését a jogállamisághoz kötő feltételeket kérte számon a magyar, illetve lengyel kormánytól.

Hétfőn (november 16.) Magyarország és Lengyelország megvétózta az EU hosszú távú költségvetését és az 1,8 billió eurós, koronavírus-járvány utáni helyreállítási tervet. A külügyminiszter a két ország álláspontjának felülbírálatát fogja kérni a magyar és a lengyel kollégáitól, hogy ne gátolják a költségvetésről és a helyreállítási csomagról szóló megállapodás megkötését. Korčok nem tartja reálisnak a jogállamiság elvének teljes elvetését az uniós források lehívása kapcsán. 

Az Európai Unió (EU) és az újjáépítési alap jogállamisághoz kötött támogatási feltételei megegyeznek a szlovák kormány programjával. Ivan Korčok külügyminiszter nem lát semmilyen észszerű magyarázatot arra, hogy Szlovákia számára miért lennének elfogadhatatlanok ilyen uniós feltételek.  Kitért a fehérorosz helyzetre is, aminek megoldását a Moszkvával való tárgyalásokban látja.

További hasonló témájú videók