Ifj. Johann Strauss, a Keringőkirály

195 éve született ifj. Johann Strauss (1825–1899). Apja, idősebb Johann Strauss kiváló zeneszerző és karmester. Az ifjú Johann 1843-tól zeneszerzést tanul Hoffmannál és Drechslernél. A tehetséges és heves vérmérsékletű fiatalember 1844-ben saját zenekarát megalapítva apja vetélytársává válik. Ez a versengés 1849-ig, az apa haláláig tart. Az időközben egyre népszerűbb fiú hamarosan egyesíti saját és apja zenekarát, és hosszabb koncertkörutakra indul.

Egyik legnépszerűbb művével, a Kék Duna-keringővel 1867-ben óriási sikert arat Párizsban. 1872-ben, amerikai vendégszereplésekor a népszerű bécsi zenei stílusok: a keringő, operett, polka képviselőjeként mutatkozik be. Az elismerés itt is osztatlan. A párizsi bemutatók és amerikai turné után az oroszországi koncertek egyaránt mozgalmassá teszik életét a bécsi fellépések mellett.

Nemcsak bravúros zenészként és kiváló zeneszerzőként, hanem jó szervezőként is részt vesz a bécsi zenei életben: 1863 és 1870 között az udvari bálokat vezeti, s talán ebből kifolyólag később, 1877-ben a párizsi operabál rendezésével is megbízzák.

A koncertkörutak közötti időszakokban pedig folyamatosan komponál. Az Indigó, a Római karnevál és a Denevér premierje egyaránt nagy jelentőséggel bír.

Többszáz keringőjét, több tucat polkáját, indulóit és színpadi műveit (operettjeit) napjainkig szívesen adják elő a világ hengversenytermeiben és operettszínházaiban.

https://youtu.be/rzZOps-9Da0

https://youtu.be/f7pPE7M9K2c