A zene összeköt időt, teret

1956. október 23-án éjjel a forradalmárok egy mobil rádiós kocsit telepítettek a Parlamenthez, és innen folytatták a rádióadást, telefonvonalak segítségével. Zene gyanánt néhány bakelitlemezre bukkantak, rajta Beethoven Egmont-nyitányával.

Ez a mű csendült fel az SZFE (Színház- és Filmművészeti Egyetem) által szervezett megmozduláson 2020. október 23-án is, jelképesen összekötve a sok százados magyar és egyetemes szabadságvágyat, múltat és jövőt, korokat és emberi küzdelmeket. Előadta a Független Zeneakadémisták Szimfonikus Zenekara. Vezényelt: Juhász Bence. 

Forrás: stimfalc

Az Egmont-nyitány az 1956-os forradalom és szabadságharc alatt legtöbbször felcsendülő zeneművé vált, és megelőzte Erkel Bánk bánját, a Himnuszt és a Szózatot is. A nyitány az Egmont című kísérőzene része, amelyet Beethoven Goethe színművéhez írt. Ebben a drámában a címszereplő, egy holland gróf a spanyol elnyomás ellen küzdő, szabadságukért harcoló németalföldiek élére áll. II. Fülöp spanyol király az egyház segítségével elfogja, s eretnekség vádjával bebörtönözik és kivégzik. Egmont halála tömeges tiltakozáshoz vezet, s végül hozzájárul Hollandia függetlenségéhez.

Kérdéses, hogy a Goethe-darab történetét ismerték-e a forradalmárok, akik október 23-án éjjel a Parlament épülete mellett parkoló mobil rádiós kocsiról folytatták a rádióadást, mert a rádió épületénél, a Bródy Sándor utcánál a harcok miatt el kellett költözniük. „Nem lehetett műsort szerkeszteni, a forgatókönyvet az események írták. Rengeteg rögtönzött riport hangzott el, utána valamilyen kéznél levő lemezt tettek fel. Mivel az ideiglenes stúdióban nem állt rendelkezésre kellő választék, gyakran ismételtek. Olyan műveket, leggyakrabban operarészleteket, amelyek illettek az akkori hangulathoz. Nyilván azokat szedték össze hamarjában, amelyek a szabadsághoz kötődtek” – idézte fel emlékeit a Zalai Megyei Hírlapnak dr. Szigethy István.

Az Egmont-nyitány szólt akkor is, amikor október 24-én délben Nagy Imre bejelentette, hogy amnesztiát kap, aki azonnal leteszi a fegyvert. De gyakran felcsendültek részletek a Bánk bánból is Simándy József, Fodor János, Melis György és Radnay György előadásában: a Hazám, hazám, az összeesküvési jelenet, illetve a Meghalt a cselszövő (a Hunyadi Lászlóból). És még sok más klasszikus zenemű, amely a szabadságról szólt: a Nabucco, a Don Carlos és az Igor herceg (Borogyin) dallamai. (Forrás: Fidelio.hu)

További hasonló témájú videók