Peter Weiss: Marat/Sade – kaposvári Csiky Gergely Színház

Az 1981-ben készült és európai hírűvé vált előadás 1989-ig szerepelt a legkülönbözőbb külföldi fesztiválokon, s így – a felújítások alkalmával – majd egy évtizeden át újra és újra láthatta a kaposvári, a magyarországi közönség is.

»A legveszélyesebb (egyben a legsikeresebb) produkciónak a kaposvári Csiky Gergely Színház történetében az 1981. december 4-én bemutatott Marat/Sade (vagy Marat halála), Peter Weiss 1964-ben írt drámája bizonyult. A kaposváriak előadásában „egy darab színháztörténetté” vált. A Weiss-dráma szereplői mind a forradalom gyermekei, az ápolók, a betegek – jelesül a Marat-t játszó ápolt – éppúgy, mint de Sade úr.

A forradalom előtti ancien régime-et egyikük sem restaurálná, sőt mindegyikük élesen elítéli. A forradalom emléke azonban sokféleképpen hat rájuk, feldolgozásában már nagyon különböznek. […] A darab végén a háttérfüggönyön feltűnt a Corvin köz fotója, amely előtt a Kikiáltó (Máté Gábor) utcakővel a kezében siratja a forradalmat. A produkció tehát a Kádár-rendszer legsúlyosabb tabuját, az 1956-os magyar forradalmat is behozta a képbe.« (Eörsi László: A kaposvári Marat/Sade és a kultúrpolitika)

Csiky Gergely Színház (Kaposvár)

  • Bemutató: 1981. december 4.
  • Rendező: Ács János
  • Díszlet: Szegő György;
  • Jelmez: Szakács Györgyi m.v.
  • Zeneszerző: Majewsky, Hans Martin

Szereplők:

Marquis Alphonse de Sade: Jordán Tamás; Jean Paul Marat: Lukáts Andor; Coulmier, az elmegyógyintézet igazgatója: Csernák Árpád; Madame Coulmier, a felesége: Szegő Zsuzsa; Juliette, a lányuk: Lukács Csilla; Charlotte Corday: Pogány Judit; Simonne Évrard, Marat élettársa: Lázár Kati; Duperret, girondista képviselő: Bezerédi Zoltán; Jacques Roux, szerzetes: Karácsony Tamás; Rozi: Csákányi Eszter; Kukuriku: Gőz István; Popó: Czakó Klára; Kokó: Gyuricza István; Kikiáltó: Máté Gábor; Anya, ápolt: Kari Györgyi; Apa, ápolt: Hunyadkürti György; Tanító, ápolt: Kisvárday Gyula; A katonaság képviselője, ápolt: Tapodi Gabriella; A tudomány képviselője, ápolt: Tóth Eleonóra; Újgazdag, ápolt: Vércse Bori; Voltaire, ápolt: Serf Egyed; Lavoisier, ápolt: Kamondi Imre; Női felügyelő: Kaskó Erzsébet; Férfi felügyelő: Krum Ádám