Goran Paskaljević a prágai akadémia rendezői szakán diplomázott, kezdetben dokumentumfilmeket, tévédrámákat készített a belgrádi tévé megbízásából.

Első nagyjátékfilmjét, A strand téli őre című filmet 1976-ban forgatta. Több mint 30 dokumentumfilm és 13 játékfilm, köztük a Lőporos hordó (1988), a Valaki más Amerikája (1995) és az Argentin Tangó (1992) fűződik a nevéhez.

Munkáját számos elismeréssel jutalmazták, 1998-ban a Dejan Dukovski macedón író színdarabjából forgatott Lőporos hordó lett a legjobb európai film a kritikusok szerint.

Két évvel később a Csodák ideje a spanyolországi San Sebastián filmfesztiválján elnyerte a kritikusok díját. 2001-ben a Variety folyóirat az év öt legjobb rendezője köré sorolta.

Paskaljević 2002-ben elsőként nyerte el a Bernhard Wicki-díjat, a német filmkészítők békedíját az alkotásait átszövő humanizmusért. 2007-ben a francia Művészeti és Irodalmi Renddel tüntették ki. A Jugoszlávia szétesését kísérő 1991-es délszláv háború kezdetén, Slobodan Milosević akkori elnök idején Goran Paskaljević nyíltan bírálta a szerb nacionalizmust.

Kiemelt kép: Goran Paskaljevic / Fotó: Nacho Gallego / EFE