Jiří Voskovec (1905–1981)

A cseh Jiří Voskovec író, színész, drámaíró, szövegíró neve szorosan összefonódott Jan Werichével és Jaroslav Ježekével. A XX. század 20-as, 30-as éveiben dogoztak együtt az v Osvobozené divadlo színházban. 1938-ban az USA-ba emigráltak, csak a háború után tértek haza. 

Voskovec azonban 1948-ban újra nyugatra távozott: először Párizsban dolgozott az UNESCO filmprogramján, és megalapította a párizsi Amerikai Színházat. 1950-ben újra az USA-ba ment, 1955-ben kapta meg az állampolgárságot. Számos elsőrangú filmben játszott, többek közt a Tizenkét dühös ember címűben is (videó fent!). Kalandos életét több dokumentumfilm is feldolgozta, érdemes megnézni.

https://youtu.be/U3zRvHmnNnI

Kivételes felvételek 1938-ból, amelyek bizonyítják a két alkotó kiválóságát és elszántságát a fasizmus térnyerése elleni harcban. Az eredeti felvételek az 1939-es amerikai Crisis – Film of the Nazi Way című dokumentumfilmből származnak. 1939, Onnan voltak átvéve Karel Čáslavský Hledání ztraceného času című munkájába.

Ki volt tulajdonképpen Jiří Voskovec és Jan Werich? Két gimnáziumi osztálytárs, akik 1927-ben az egyik neves prágai avantgárd színpad – a Felszabadult Színház (Osvobozené divadlo) – sztárjai lettek. Két legendás alkotó, akik humorral harcoltak a fasizmus térnyerése ellen, akiknek A szamár árnyéka, illetve Hóhér és bolond című politikai szatírája előbb a Felszabadult Színház cenzúrázását, majd bezárását váltotta ki. A két alkotó a fasiszták feketelistájára került…

Můj otec George Voskovec (2011) – a dokumentumfilmben a művész Amerikába érkezéséről tudunk meg részleteket. A film Gigi lánya szemszögéből meséli el a történetet.

Vezető videó:

Voskovec a Tizenkét dühös emberben.

Kapcsolódó:

Český herec Jiří Voskovec, který dobyl Hollywood. Zahrál si po boku Henryho Fondy či Richarda Burtona

További hasonló témájú videók