https://youtu.be/QDnXEllpelQ

Orson Welles (1915–1985)

105 éve született Orson Welles színész, rendező, forgatókönyvíró. Minden idők egyik leghíresebb amerikai filmrendezője, a XX. századi filmművészet kiemelkedő alakja. Wisconsin államban született 1915-ben, szülei hamar elváltak, édesanyját kilenc éves korában vesztette el. Alkoholista édesapja a világ számos helyére elvitte magával, de 1930-ban elhunyt. Welles 16 éves korában bejárta Írországot, itt indult színészi karrierje is, később New Yorkban alapított színházat. Ismert történet a harmincas években sugárzott rádiójátéka H.G. Wells Világok harca című című regényéből, amely állítólag az USA számos pontján okozott riadalmat.

1941-ben megrendezte az Aranypolgár című formabontó, Oscar-díjjal elismert, ugyanakkor számos vitát kiváltó filmet, a mai napig ez Welles egyik leghíresebb alkotása.

Shakespeare több drámáját is filmre vitte, ezenkívül olyan filmeket rendezett, mint Az Ambersonék ragyogása, A sanghaji asszony, A gonosz érintése vagy A per. Színészként feltűnt többek között a Casino Royale-ban (1967) és A 22-es csapdájában (1970) is, többször vállalt narrátori szerepeket. Háromszor nősült, második felesége Rita Hayworth színésznő volt, három gyermek édesapja volt. 1985 októberében hunyt el.

2013-ban megtalálták egyik elveszettnek hitt filmjét:

Orson Welles szemei: vizuális látásmódját festészettel fejlesztette:

H.G. Wells ma már klasszikus műve, a Világok harca 1898-ban jelent meg először. A regény 1938. október 30-án sugárzott rádióadaptációja hatalmas pánikot okozott Amerikában. Az Orson Welles rendezte produkció ugyanis túlságosan élethűre sikeredett, és sok hallgató azt hitte, hogy a marslakók valóban megtámadták a Földet. Ám ha figyelembe vesszük azt, hogy melyik esztendőről van szó, akkor megállapíthatjuk: már nem is volt olyan távol az az időszak, amikor az elképzelt terrort felváltotta a valódi – a Harmadik Birodalom felemelkedése és a II. világháború.
A dokumentumfilm nemcsak a rádióműsor okozta riadalmat elemzi, hanem felteszi a kérdést: előfordulhat ehhez hasonló helyzet napjainkban is?

H.G. Wells: Világok harca című regénye alapján • Mesterházi Márton és Salamon István dokumentumműsora

  • Orson Welles és Pierson professzor – Gáti Oszkár
  • Carl Phillips, riporter – Márton András
  • Bemondónő – Bérczy Krisztina

A felvételt Liszkay Károly, Vajda László és Wagner Krisztina készítette.

Rendező: Pós Sándor

https://youtu.be/OkEAt17QAI0

_________________

https://youtu.be/ttOb3h7H_aw

https://youtu.be/v5ndaZkz2m0

Vezető videó: Orson Welles – I Know What It is To Be Young – 1984

További hasonló témájú videók