Mit csinál a könyvtáros, ha a könyvtár zárva tart? (1)

A Szlovákiai Magyar Könyvtárosok Egyesületének sorozata. „Saját kíváncsiságunk kielégítése céljából és a Könyvtári Intézet felhívására feltérképeztük a magyarlakta települések könyvtárait. Megtudakoltuk, hogyan telt az elmúlt két hónapjuk a szigorú óvintézkedések és a kényszerbezárások közepette. Minisorozatunk első részében a Dunaszerdahelyi Csallóközi Könyvtárat, a somorjai Zalabai Zsigmond Városi Könyvtárat és a Fórum Kisebbségkutató Intézet Bibliotheca Hungarica könyvtárát mutatjuk be.”

SZMKE MINISOROZAT 1. RÉSZ

Könyvtári körkép, avagy mit csinál a könyvtáros, ha a könyvtár zárva tart

A Szlovákiai Magyar Könyvtárosok Egyesülete feltérképezte, mivel telt a magyarlakta települések könyvtárainak élete az elmúlt két hónapban. A kényszerszünet mindenkit érzékenyen érintett, de ahogy már sokszor bizonyították, a könyvtárosok leleményesek és minden rosszban megtalálják a jót. A videókban betekintést nyerhetünk az ún. backstage-be. Mivel is foglalatoskodnak a könyvtárosok, amikor fizikai értelembe véve nincsenek olvasóik.

A Dunaszerdahelyi Csallóközi Könyvtár a járványhelyzet beköszöntekor szinte rögtön megkezdte virtuális tevékenységét a könyvtár honlapján és a facebook oldalán. Elsődlegesen a legkisebbeket célozta meg a digitális tartalmaival, felhívásival. Otthon vagyunk és OLVASUNK! (olvasói beszámolók olvasmányélményeikből – pályázat), „Állati” fotópályázat a kedvenc állatkámról (gyerekeknek), minden kedden és csütörtökön Könyvtárosok mesélnek,

Könyvtárosi könyvajánlók, Költészet napi versposztolás stb. A múlt héten a zárt ajtók mögé is betekinthettek olvasóik, amelyre eddig még könyvtárlátogatásaik alkalmával sem kerülhetett sor. A könyvtár alkalmazottai ún. backstage videókat készítettek azokról a helyiségekről, ahol a háttérmunka folyik. Ezek továbbra is megtekinthetőek a Dunaszerdahelyi Csallóközi Könyvtár Facebook-oldalán. A könyvtár hivatalosan május 18-án nyitott ki újra.

A somorjai Zalabai Zsigmond Városi Könyvtár kezdetben a facebook-oldalán osztott meg hasznos online elérhető tartalmakat. Két hét home office után kitakarították a könyvtárat, könyveket selejteztek és felújították a gyermekrészleget. A weboldalt is újították és a könyvtári rendszert is frissítették. A gyermekfoglalkozások módszertanát is kidolgozták és rendszerezték. Május 6-tól pedig szigorú óvintézkedések mellett, újra lehetővé tette könyvek kölcsönzését, visszahozatalát.

A somorjai Fórum Kisebbségkutató Intézet Bibliotheca Hungarica könyvtárosai a zárva tartás alatt is serényen dolgoztak. A könyvtárosok folyamatosan bővítették az online katalógust, illetve a a folyóirattárban található csallóközi és mátyusföldi lapok helytörténeti cikkeinek adatbázisát is elkezdték, amely egy éves projekt lesz. Telefonon és e-mailben továbbra is elérhetőek maradtak az olvasók, kutatók számára. A tanulmányokat, cikkeket szkennelve juttatták el a kérvényezőkhöz. Május 11-től újra nyitva tartanak, így személyesen is fogadják a kutatókat – természetesen a szigorú óvintézkedéseket betartva.

 

Egyházi Dóra – SZMKE alelnök

További hasonló témájú videók