Zenthe Ferenc centenáriumára

Száz éve született Zenthe Ferenc. (1920–2006), a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas színművész. Akire minden kollégája jó szívvel gondol vissza, a közönség is elhalmozta szeretetével öt évtizedes pályája során.

A Tenkes kapitányával belopta magát a tévénézők szívébe, a Szomszédok Taki bácsijaként pedig azoknak a generációknak a tagjai is imádják, akik még meg sem születtek a Magyar Televízió teleregényének forgatásakor. A gyermekek a Vuk és Az erdő kapitánya című rajzfilmekből ismerhették meg kedves orgánumát. Népszerűsége egész életében töretlen volt, az egyik legszeretettebb magyar színészként tartják számon.

Az alábbi beszélgetés és néhány képkocka gazdag életművéből segít felidézni, vagy megismerni tehetségét. Ha legörgetnek a MUTASS TÖBBET gomb használatával a bejegyzés végére, ott egy teljes vígjátékot is találnak ma estére.

https://youtu.be/07a5rCtHiic

https://youtu.be/VrCDUwFPqiI

Galambos Erzsi és Zenthe Ferenc. Mondta-e már más is neked… (Fényes Szabolcs-Brand István: Csendes otthon, 1957; rendező: Bán Frigyes.) Énekel: Vámosi János és Pusztai Eta.

Zenthe Ferenc és Galambos Erzsi: Összecsendül két pohár…

Taki bácsi, az emlékezetes taxisofőr szerepében:

https://youtu.be/eWxtl6mMiuQ

Bujtor Istvánról kérdezték – azóta már saját csillaga van neki is…

És végül, ha estére valami felhőtlen szórakozást keresnek, egy vígjáték: Enyhítő körülmény (1980)
Írta: Tabi László
Rendezte: Kazán István
Szereplők: Horesnyi László, Zenthe Ferenc, Andai Györgyi, Horkay János, Gyabronka József, Kelemen Éva, Straub Dezső, Simorjai Emese, Sugár László, Szikra József és mások.

____________

Kapcsolódó:

Bélyeg jelent meg Zenthe Ferenc születésének centenáriumára