Védekező mechanizmus, amely veszélyes is lehet

A tüsszentés a szervezet védekező mechanizmusa, reflex, amely – a köhögéshez hasonlóan – a felső légutakat hivatott megtisztítani a nem kívánatos betolakodóktól, hosszú távon azonban igencsak legyengítheti szervezetünket. A JAMA orvosi szakportálon megjelent animáció szerint a köhögés vagy tüsszentés útján terjedő víruscseppek akár 7-8 métert is utazhatnak a levegőben. A cseppfertőzéssel terjedő kórokozók legtöbbje a levegőbe kerülve általában mikroszkopikus permetcseppekhez tapadva száll tovább. Ez különösen igaz akkor, ha a beteg mindenféle óvintézkedés, vagyis a szája eltakarása nélkül tüsszent vagy köhög. A nyálfoszlányok közül ugyanis csak néhány ér földet 1-2 méteren belül.

Miért tüsszentünk?

tüsszentést az orrnyálkahártya irritációja indítja el, amelyet többek közt annak virális fertőzése is okozhat. Az orrnyálkahártya gyulladásakor az érzéksejtek aktivációja egy reflexmechanizmust indít el.

A folyamat során a mellkas és a torok izmai összehúzódnak, a szemünket pedig behunyjuk. A lágyszájpad zár, ezt pedig elsöprő erejű, akár 120-190 km/h-s sebességet is elérő tüsszentés követi. Ez az összetett folyamat mindössze 2-3 másodperc alatt megy végbe, mégis több ezer kórokozóktól hemzsegő apró nyákcsepptől szabadítja meg a légutakat.

Az új vizsgálat eredménye elsősorban annak bizonyítéka, miért kell nagyobb távolságot tartani a másiktól, illetve miért szükséges, hogy megfelelő védelemmel lássák el azokat az ápolókat, akik koronavírusos betegekkel foglalkoznak. A kutatás azoknak is fontos üzenet, akik csak legyintenek, amikor arra kérik őket, takarják el az arcukat, ha köhögnek vagy tüsszentenek, mert úgy vélik, egy ilyen apróság nem segítheti a vírus elleni küzdelmet.

Összehasonlítás

A következő képeken a takart felületekről visszaverődő tüsszentés látható a modelleken, vagyis a kékkel jelölt felületek mutatják azokat a területeket, amelyeket maga a kiáramló levegő elért.

Alkarral takarás esetén:

 

Kézzel takarás esetén:

tüsszentés

 

Takarás nélkül:

tüsszentés

Vírusos időszakban javasolni szokták, hogy mindennap mossunk hajat fürdés közben, és gyakran cseréljük a ruházatot is. Saját meglátásunk szerint ennek az oka az előző ábrákon látható. Ezen felül javasolt a gyakori kézmosás is függetlenül attól, hogy tüsszentünk-e, hiszen számos kontaktuspont fordulhat elő a mindennapokban.

Kapcsolódó:

Új kutatás: a halk beszéddel is terjeszthető a koronavírus

A Magyar Tudományos Akadémia a döntéshozók figyelmébe ajánlja a járvánnyal kapcsolatos legfontosabb információkat

 

 

További hasonló témájú videók