Pimpimpáré, pongyola pitypang

 
A pitypang, gyermekláncfű a tavasz egyik első virága. S tavasztól késő őszig felhasználhatjuk, virágát, levelét, gyökerét. Ha önmagában nem is szeretjük, érdemes elkészíteni a kefires életexírt, szörpöt vagy a pitypangmézet.

A gyermekláncfű levele a vitaminok és ásványi anyagok gazdag forrása. Fő hatóanyagai a keserűanyagok, triterpének, flavonoidok, cseranyagok, karotinok és az inulin. A gyökerében a szénhidrát-, a föld feletti részekben a kálium-, a levelekben a C- és B2-vitamintartalom főleg a virágzás előtt magas.  Az étkezési célokra is használt levele gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, így például béta-karotinC-, B1– és B2-, K -vitamin található benne, valamint említésre méltó kálium-vas-kalcium-magnézium- és foszfortartalma.

https://youtu.be/PvQLbRYHZoA

Hozzávalók 3 kisebb üveg mézhez:
 
160-180 db pitypangvirág
60 dkg kristálycukor
1 db citrom
7 dl víz
 
A teljesen kinyílt virágok fejét szedjük csak, megvárjuk, míg a bogárkák kimásznak belőle, majd a sárga szirmokat leválasztjuk és felforraljuk. Van, aki arra esküszik, hogy éppen csak fel kell rottyantani, mások szerint hosszabb ideig kell főzni. Hát mindenki döntse el, neki melyik módszer kedves.
 
A zöldes lében 24 óráig hagyjuk lúgozódni a szirmokat. Másnap leszűrjük – legjobb gézen, hogy jól ki is tudjuk nyomkodni –, és a cukros lében addig főzzük, amíg sűrűsödni nem kezd. Ekkor tesszük bele a citromlét, amitől világossá válik. Nem lesz méz állagú, inkább szirupra emlékeztet.
 

Források: Kati-Patika – Gyógynövények és természetgyógyászat; koronascukor

További hasonló témájú videók