Giacomo Casanova, a 295 éves hódító

1725 áprilisában egy velencei színészpár gyermekeként született Giacomo Girolimo Casanova, a XVIII. század hírhedt kalandora. 

Mivel az édesanyja színésznő lévén sokat utazott, apja pedig nem törődött vele, nagymamája nevelte fel, aki mindent megtett annak érdekében, hogy unokájából képzett embert faragjon.

Később a páduai egyetemre beiratkozott Casanova először ügyvédnek tanult, majd nagymamája kívánságára a papi pályát választotta.

Anton Raphael Mengs: Giacomo Casanova, 1760.

Egyházi pályafutása azonban nagyon rövid ideig tartott. Miután megszaporodottak ellene a bejelentések, San Samuele kancellárja úgy döntött, hogy megválik az állítólag többször is ittasan miséző Casanovától. A fiatalember életét ezt követően kalandok sora jellemezte.

Casanova, aki Európa szinte minden jelentősebb központjában megfordult, remek társasági stílusának köszönhetően szalonok, és nem utolsó sorban a nők kedvence lett. Mivel azonban folyton különféle botrányokat gerjesztett, sehol sem tudott hosszabb időre letelepedni. A számtalan szélhámosságba, bűnös szerelmi viszonyba keveredett velencei kalandor élete és szabadsága jó néhányszor csak egy hajszálon múlott. Casanova azonban minden helyzetben megtalálta az optimális megoldást, 1755-ben még a velencei Dózse-palota ólomkamrájából is sikeresen kiszökött.

Az évtizedeken át pezsgő életet élő Casanova, aki sokkal inkább előnyben részesítette az alkalmi viszonyokat, mint a házasságot, csak utolsó tizenhárom évében talált nyugalomra. 1798. június 4-én bekövetkezett haláláig Észak-Csehországban élt, ahol Waldstein grófnál betöltött könyvtárosi állása mellett emlékiratainak megírásával foglalatoskodott.

 

Felső videó: Casanova – Az utolsó szerelem (trailer, 2019) • Casanova a XVIII. század megkerülhetetlen alakja, akinek nő még nem tudott nemet mondani. Amikor a világ legnagyobb csábítója Londonba érkezik, megismerkedik a gyönyörű és fiatal kurtizánnal, Marianne de Charpillonnal, aki olyannyira megbabonázza a férfit, hogy az hajlandó lenne lemondani a világ összes nőjének szerelméről. A lány azonban nem adja könnyen magát, kíméletlen játékba kezd, melyben egyikük sem nyerhet.

Kapcsolódó:

Casanova titkai – Nem is volt szívtipró? Milyen volt valójában a legendás csábító?

Giacomo Casanova, az író