#Masks4All

„Ezt a videót Andrej Babiš március 29-én vasárnap küldte át Donald Trump amerikai elnöknek. A cseh kormányfő a szájmaszk fontosságáról beszélt és javasolta az Egyesült Államoknak azt a módszert, amit Csehországban már két hete használnak: maszkot, mindenkinek!” – közölte tegnap az Átlátszó.hu.

»Trump elnök nem reagált a twitteren, de másnap váratlanul az USA eddigi narratívájával szembement, és jelezte, szívesen elolvasna egy tervezetet a maszk hordásáról az egész országban. Két nappal később az Egyesült Államok elnöke felszólította az embereket legalább arcuk eltakarására. Németországban szintén gondolkodnak,, hogy szembemennek a WHO és a CDC érvényben lévő ajánlásával, miszerint egészséges embernek nem ajánlják a maszk hordását.
 
A fenti. videó egyébként a cseh kormány, cseh IT-cégek és fiatal influenszerek összefogásával készült el. A három és fél perces videón Aneta Kernová színésznő-rendező angol nyelvű narrálásában magyarázza el, hogy a maszk hordásával elsősorban nem magadat véded, hanem másokat, mert a koronavírus egyik empirikus tapasztalása, hogy egy megfertőzött tünetmentesen is továbbadhatja a vírust. Ha pedig egy egész társadalom kivétel nélkül felveszi a maszkot, akkor jelentősen lehet lassítani a vírus terjedését, és a társadalom nem fertőzött részét vissza lehet csatlakoztatni a gazdaságba. A videót április elejétől egyébként többször leadta a CNN hírtelevízió is.
 

A videót egy pardubicei srác készítette, aki jelenleg New Yorkban él. A 34 éves Petr „Élete legfontosabb youtube-videójának” nevezte a projektet.

 
Amikor hazament Csehországba először influenszereket és Prága főpolgármesterét kereste fel, hogy osszák meg a videót. Megkérték az embereket, hogy készítsenek magukról maszkban fotókat és a megosztásnál használják a #Masks4All hashtaget. Három nap alatt félmillió megtekintést értek el.
 

Az első nap csak Prágában, harmadnap országosan kötelező lett a maszk hordása Csehországban. Azóta mindenki maszkot visel országszerte.

 

„Három nap alatt megváltoztattuk a társadalom gondolkodását. Csináljuk meg ugyanezt globálisan, mert mindannyian világpolgárok vagyunk. Ha a vírus ellen harcolunk, muszáj összeállni egy csapattá!”«

 
 
(Átlátszó.hu-hír)