https://youtu.be/AdYFngjF8XQ

120 éve született Luis Buñuel

Luis Buñuel spanyol születésű mexikói filmrendező gyermekkorában zenélt és sportolt, 1920-ban ő alapította meg az első spanyol filmklubot, később Párizsban kezdett dolgozni rendezőasszisztensként. Híres alkotásait gyűjtöttük egybe Önöknek ma estére.

Művei sokszor megbotránkoztatták a közönséget, 1936-ban Francisco Franco hatalomra jutása után elhagyta az országot. Ezután Hollywoodban, majd Mexikóban élt, később még visszatért Franciaországba. 1983-ban hunyt el. Legismertebb művei: Andalúziai kutya, Aranykor, Föld nélküli kenyér, Ő, Archibald de la Cruz bűnös élete, Nazarin, Oszlopos Simeon, A nap szépe, A burzsoázia diszkrét bája, A vágy titokzatos tárgya. Filmművészetében a társadalmi igazságtalanság, indokolatlan kegyetlenség, vallási túlbuzgóság és az erotika különleges helyet foglal el.

Andalúziai kutya (1929)

https://youtu.be/054OIVlmjUM

Aranykor (1930)

Elhagyottak (1950)

https://youtu.be/yDrCcjGpBNM

El Paóban nő a láz (1959)

https://youtu.be/TwF85PmJfF4

A burzsoázia diszkrét bája (1972)

 

A 2019-es Európai Filmdíjas és Anilogue-közönségdíjas film, a Buñuel a teknősök labirintusában ajánlója:

Párizs, 1930. Salvador Dalí és Luis Buñuel a szürrealista mozgalom kulcsfigurái. Buñuelnek az első filmjét övező botrány miatt üres a zsebe. Jó barátja, Ramón Acín szobrász sorsjegyet vásárol azzal a ígérettel, hogy ha nyer, ő állja a következő film költségeit. A szerencse hozzájuk szegődik, így a nyereményből munkához láthatnak. A filmtörténet egy lenyűgöző epizódját bemutató animáció Buñuel saját felvételeit is felhasználva rajzol megindító és humanista portrét egy művészről, aki soha nem adta fel az álmait.

______________

Felső videó: Buñuel az 1929-ben készült, Salvador Dalíval együtt forgatott Andalúziai kutya című filmjéről mesél. A 16 perces film a filmművészet egyik legjelentősebb szürrealista alkotása.