Bemutató után a Csallóközi Táncegyüttes (3)

Azonosságok és másságok – az idén 65 éves Csallóközi Táncegyüttes négy részből álló jubileumi műsorának második része. Felvételünk a bemutatón készült Dunaszerdahelyen a Csaplár Benedek Művelődési Központban.

Az együttes 1954-ben alakult Pozsonypüspökin, Felső Csallóközi Táncegyüttes névvel. Előbb Somorjára, majd Dunaszerdahelyre tette át székhelyét, ahol felvette a Csallóközi Dal- és Táncegyüttes nevet. A csoport vezetői voltak: Strieženec Horváth Rudolf, Quittner János, Dudek Ferenc, Brandl Ferenc, majd Oláh Attila.

1997-től egy hosszabb lélegzetű szünet következett, majd a csoport vezetését újra Brandl Ferenc vette át. 2014 februárjától Oláh Attila vezetése alatt működik. Az együttes Szlovákián kívül fellépett Magyarországon, Csehországban, Görögországban, Bulgáriában, Németországban, Romániában, Szerbiában, és Szlovéniában is. Székhelye a Dunaszerdahelyi Városi Művelődési Központ. Az együttes rendelkezik két ifjúsági csoporttal. Első az Apró Csallóközi, melynek gyermekek a tagjai, a második pedig a Kis Csallóközi, melynek főképp kamaszok a tagjai. A Kis Csallóközi számos néphagyomány-őrző rendezvényen fellép. 

További hasonló témájú videók