Az apokalipszis történetei

Az emberen túli ökológia és kísérteties technológia alakzatai a kortárs irodalomban és a társművészetekben • „A kerekasztalbeszélgetés során Zilahi Anna és Nemes Z. Márió költőkkel arra vállalkozunk, hogy olyan filozófiai, irodalom- és kultúratudományos elméleteket járjunk körül, amelyek az emberi állapot és a jövő egymást metsző problémáját elsősorban hiányként, befejezettségként, kísértetként értelmezik. Ennek megfelelően szó lesz többek között a jövőről, illetve annak hiányáról mint történettudományi konstrukcióról, az utolsó nagy modernista utópiák iránti kortárs nosztalgiáról, illetve arról, hogy miként válik a jövő elvesztése a kapitalista realizmus kulturális logikáját meghatározó alapélménnyé, s ez miként jelenik meg a kortárs művészetelméleti és popkulturális diskurzusokban.

Ezek alapján röviden bemutatjuk a végidőkről szóló napnyugati gondolkodás meghatározó irányzatait, illetve annak kortárs alakváltozatait a költészet és vonatkozó társművészetek összefüggésében. Szó lesz mindenekelőtt a teológiai ihletettségű eszkatológiai elméletek jövőképeiről, valamint e hagyomány jelenkori, szekularizált változatairól: különös tekintettel az ökológiai apokalipszis-elméletek, a poszt- és transzhumanizmus, és az alternatív futurológiák kontextusaira.”

Vendég:
Márió Z. Nemes író, költő, esztéta
Zilahi Anna költő

Moderátor:
Miklósvölgyi Zsolt szerkesztő, kritikus

Helyszín: Buena Coffee House, Dunaszerdahely
Időpont: 2019. december 14. (szombat) 18:00

Realizované s finančnou podporou Fondu na podporu kultúry národnostných menšín. A Kisebbségi Kulturális Alap támogatásával.

További hasonló témájú videók