A „Kárpátok géniuszának” végzete

Mi még emlékszünk arra a decemberre, amikor nálunk már a bársonyos forradalom pörgésében aggódva figyeltünk egy jóval keményebb diktatúrában zajló eseményekre. És megtörtént: az élet-halál ura, Nicolae Ceaușescut, a Román Kommunista Párt főtitkárát elérte a nagyratörő diktátorok végzete.

30 éve a lázadó tömegek megdöntötték ennek a könyörtelen diktátornak a hatalmát.  Az utolsó nap • A dokumentumfilm-sorozat századunk 24 hírességének utolsó napjait és óráit eleveníti fel a halál helyszínén emlékező barátok és szemtanúk segítségével. Ebben a részben a hírhedt román diktátor végnapját tekinthetjük meg.

https://youtu.be/TDlI5recX0s

Címvideó:

Scornicestiben, Nicolae Ceaușescu szülőfalujában (a diktátor lelövésének évében várossá minősítették) tömbházakba költöztették át a teljes lakosságot. Nyilván első osztályú futballcsapat és gigantikus stadion is kellett. Lukács Csaba megnézte, hogy mi maradt az egykori dicsőségből. A városka másik látványosságát, a diktátor szülőházát is megtekintette. A riport itt olvasható: https://magyarhang.org/kulfold/2018/1…

Kapcsolódó:

Diverzió és rémhírkeltés Ceaușescu bukása után

Ceaușescu árnyékában