„Jövője a múltban maradt” – áll Alexander Godunov sírfeliratán

A ragyogó tehetségű táncos nem érte meg a 46. évét… 70 éve született az oroszországi Szahalinban. Orosz-amerikai balett-táncos és filmszínész volt. Godunov 1958-ban kezdte el balettvizsgáit Rigában, ugyanabban az osztályban, mint Mihail Barisnyikov. 1971-ben csatlakozott a Bolsoj Baletthez, tanárai közé tartozott Alekszej Jermolajev.

1973-ban aranyérmet nyert a moszkvai nemzetközi balettversenyen. 1976-ban szerepelt az Anna Karenina filmváltozatában. 1979. augusztus 21-én a New York-i Bolsoj Balett-túra során Pliszeckaja partnere, Godunov felvette a kapcsolatot a hatóságokkal és politikai menedékjogot kért.

Jókora politikai botrány keveredett ebből a döntéséből. Még Carter elnök és Brezsnyev is belebonyolódott. Godunov feleségét, Vlaszovát a KGB feltette a Moszkvába induló repülőre, az amerikaiak pedig nem engedték felszállni a gépet. Három napig vesztegelt a repülőtéren. Aztán kiderült, Vlaszova, hogy vissza akart térni a Szovjetunióba.

Az American Ballet Theatre tagja lett, táncosként dolgozott 1982-ig, de összetűzött régi barátjával, Misa Barisnyikovval, s meg kellett válnia a társulattól. Ezután vendégszereplőként táncolt különböző, világszerte ismert balett-társaságokkal, majd Hollywoodban is letette névjegyét. Godunov színészi szerepkörei változatosak voltak, többek között játszott a Witness-ben (1985), majd a The Money Pit-ben (1986) egy narcisztikus szimfonikus karmester bőrébe bújt. Legismertebb szerepe egy erőszakos német terrorista volt a Die Hardban.

Számtalan szerepet elutasított, amik nagyban hozzájárultak karrierje hanyatlásához. Godunov első felesége Ljudmila Vlaszova volt, a párnak nem született gyermeke, 1982-ben elváltak. 1981-ben találkozott Jacqueline Bisset színésznővel a New York-ban, hat hónappal később hosszútávú kapcsolatot kezdtek. 1988-ban váltak külön. Godunov 1987-ben megkapta az amerikai állampolgárságot.

Gyakran fogyasztott alkoholt, egészségi állapota megromlott. 1995. május 18-án halt meg, hamvait a Csendes-óceánba szórták.

Filmek: Drágán add az életed!A kis szemtanúA pénznyelőVilággá mentemWaxwork II: Lost in TimeTitkok köve31 iyunyaVeszélyes zóna.

https://youtu.be/TSTxU9cgFpU