Albert Einstein (1879–1955)

140 éve született Albert Einstein elméleti fizikus; tudományos és laikus körökben a legnagyobb XX. századi tudósnak tartják. Ő dolgozta ki a relativitáselméletet, és nagymértékben hozzájárult a kvantummechanika, a statisztikus mechanika és a kozmológia fejlődéséhez. 1921-ben fizikai Nobel-díjjal jutalmazták „az elméleti fizika területén szerzett eredményeiért, különös tekintettel a fényelektromos jelenség törvényszerűségeinek felismeréséért”.

Zsenialitására jellemző, hogy előre tudott jelezni olyan dolgokat, amelyeket 100 évvel később a gyakorlatban is bizonyítottak.

2016. február 11-én amerikai kutatók bejelentették, hogy Einstein gravitációs hullámokkal kapcsolatos elmélete igazolódott, ezzel a felfedezéssel egy új tudományág született, a gravitációshullám-csillagászat.

A hétköznapi emberek körében Einstein vált a legmagasabb fokú zsenialitás szinonimájává, arcképe egyike a legismertebbeknek a világon. 1999-ben Einsteint a Time folyóirat az „évszázad emberének” választotta.

1905-ben Albert Einstein elgondolkodott a relativitásra vonatkozó különleges és forradalmi elméletének lényegéről, és meglepő következtetésre jutott: a tömeg csak az energia más formája, és ez az E=mc2˛ (energia = a tömeg és a fénysebesség négyzetének szorzatával) képlettel fejezhető ki. Annak ellenére, hogy ez csak egyetlen az Einstein által teljesített számos rendkívüli jelentőségű tudományos áttörés közül, mind a mai napig ez a legismertebb elgondolása. Mégis, vajon hány ember tudja, mit is jelent ez valójában? Ebben a gondolkodásra serkentő dokumentumfilmben rávilágítunk erre a képletre, és közben bemutatjuk keletkezésének történetét is.

További hasonló témájú videók