Amikor Theia megszülte a Holdat

A titokzatos Hold • Amikor Kennedy elnök 1961-ben bejelentette a holdutazás tervét, a NASA kutatói abban bíztak, hogy az Apollo-program hozzásegít majd a világegyetem pontos megismeréséhez. „A Hold olyan a bolygók titkainak a megfejtéséhez, mint amilyen kulcs volt a Rosetta-kő a hieroglifák elolvasásához” – jelentette ki 1960-ban Robert Jastrow, a NASA Holdkutatási bizottságának az első igazgatója. A tudósok optimizmusa – nem először a történelemben – elhamarkodott volt. Hat holdexpedíció után csak a kérdőjelek szaporodtak: „A Hold továbbra is rejtély maradt a számunkra. Az alapvető kérdésekre nem kapunk választ, miközben az Apollo-program során megszerzett kőzetminták és adatok lélegzetelállító rejtélyek sorára mutattak rá” – ismerte el Earl Urbell asztrofizikus.

Egykének szülte-e Theia, vagy volt egy ikertestvére? Óceánok vagy lávafolyamok tarkították-e a Hold arcát? És mi van a Hold túloldalán? 

https://youtu.be/YSRF35_NNns

Nem kell izgulni, mert a kozmikus katasztrófát meg fogja előzni a galaxisok egymásba csusszanása, úgyhogy mire a fenti forgatókönyv bekövetkezhetne, már tárgytalan lesz… 

További hasonló témájú videók