Egyre gyorsabban mozog a Föld mágneses pólusa

A mágneses pólusok nem esnek egybe a földrajzi pólusokkal: míg az utóbbiak a Föld felszínének azon pontjai, amelyek bolygónk forgástengelyén helyezkednek el, az előbbiek bolygónk mágneses terének két pólusát, a mágneses erővonalak két kiinduló pontját jelölik.

A mágneses pólusok ugyan a földrajzi sarkok közelében találhatók, ám hangsúlyozottan csak a közelükben: a mágneses sarkok ugyanis évről évre változtatják helyzetüket, ráadásul az elmúlt években gyorsuló ütemben vándorolnak. Az északi mágneses pólust elsőként 1831-ben érték el. 1904-ben a korábbi ponttól mintegy 50 kilométerre találták meg ismét. Ez a csekély elmozdulás bizonyította be, hogy a mágneses pólus vándorol. 1948-ban már több száz kilométerrel északabbra volt a mágneses sarok. 1962-re átkerült az Északnyugati átjárót alkotó tengerszorosok északi oldalára. Ezután a vándorlása felgyorsult. A XX. század első háromnegyedében átlagosan tíz kilométert tett meg évente, az utolsó negyedszázadban azonban negyvenet. 2001-ben már messze elhagyta a 80. szélességi fokot.  A vándorlás éves üteme az elmúlt évtizedekben átlagosan 7-10 km/év volt, az elmúlt években azonban már elérte a 50 kilométert évente. Ha továbbra is ilyen ütemben mozog, ötven éven belül már Szibériában kell keresnünk. Persze az is lehet, hogy egy ingamozgás tanúi lehetünk és a mágneses pólus, átlendülve a holtponton, lassuló mozgással levonul a 70. szélességi körig, és újra megfordul…

A pólusvándorlás kapcsán gyakorta felmerül, hogy hamarosan bekövetkezhet a Föld mágneses terének esetleges átfordulása. A mágneses tér átlagosan 300 ezer évenként átfordul, vagyis az északi és a déli pólus helyet cserél. Legutóbb 780 ezer éve cserélődtek a pólusok, ettől akár be is következhet a következő átfordulás. A fizikusok szerint a közelgő pólusváltás előjele nem a mágneses tér gyengülése, hanem kaotikussá válása lenne. Maga az átfordulás egyébként több évezredig is eltarthat. Ha ezalatt nullára csökkenne a mágneses tér, és megszűnne a külső sugárzás elleni védelem, akkor néhány százezer év alatt kihalna a földi élet. Ilyen bizonyítékokat azonban nem találtak a kutatók.

sarkok
Kis túlzással így néz ki a Föld tengelye és mágneses sarka közötti összefüggés

További hasonló témájú videók