Tompa Andrea, Balázs Imre József, Boka László és a Kolozsvári Állami Magyar Színház színművészei

Szamos. Kolozsvár-emlékezetek címmel, 2018. december 13-án folytatódott az Országos Széchényi Könyvtár ingyenes irodalmi és kultúrtörténeti programsorozata, a KönyvTÁRlat.
Fővendége Tompa Andrea író, színházi szakember, akinek nagysikerű regényeiben Kolozsvár XX. századi hányatott történelme elevenedik meg. A Hóhér háza. Történetek az aranykorból (2013), a Fejtől s lábtól. Kettő orvos Erdélyben (2015), valamint az Omerta – Hallgatások könyve (2017) nagysikerű regények szerzőjével Balázs Imre József és Boka László irodalomtörténészek beszélgettek. Mindketten a XX. századi erdélyi magyar irodalom és a kortárs próza szakavatott értekezői.
 
Az esten közreműködött Albert Csilla és Dimény Áron, a Kolozsvári Állami Magyar Színház színművészei, akik az Omerta – Hallgatások könyve című, az ötvenes évek Kolozsvárjának külvárosában és környékén játszódó regényből mintegy 45 perces felolvasó színházi változatot adtak elő. Az est házigazdája ezúttal a sorozat főkoordinátora, Boka László, az OSZK tudományos igazgatója volt, aki XX. századi legendás kolozsvári folyóiratokkal s egyéb dokumentumcsemegékkel is megismerteti a hallgatóságot. Az est felelevenítette a Szamos folyóhoz kapcsolódó különböző „Kolozsvár-emlékezetek”-et.

 

  • Boka László megnyitója
  • Tompa Andrea író, Balázs Imre József és Boka László irodalomtörténészek beszélgetése
  • Boka László válogatása a 20. századi legendás kolozsvári folyóiratokból
  • Albert Csilla és Dimény Áron

Forrás: Országos Széchényi Könyvtár

További hasonló témájú videók