6. Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál

Rendszer a zene? Az improvizáció szabadsága lehet rendszerszintű? Ugyanolyan rendszerben tanulunk zenét? Ha ázsiai hangszerekre európai zeneszerzők írnak zenét, akkor az európai vagy ázsiai rendszerű zenének számít?Milyen rendszerben kell teljesen elsötétített térben játszania a zenekarnak? Hányféle hangmagasság létezik? Használt Bach szintonikus kommát a hegedűpartitáiban? Képzőművészet és zene együtt kettős rendszert alkot? Rendszer a lelke mindennek.

2019. január 4-20. között hatodik alkalommal kerül sor az Átlátszó Hang Újzenei Fesztiválra. Számos hangverseny, interaktív beavató foglalkozás, zenepedagógiai műhelyfoglalkozás, családi- és gyerekszínházi előadás, kiállítás és moziest is szerepel a tizenhét nap programjában. A fesztivál az újzene sokszínű és innovatív világába enged betekintést, és teszi átláthatóvá azt új füleknek is. A 2019-es fesztivál újdonsága, hogy egy-egy est kurátori feladatait fiatal zeneszerzők, karmesterek látják el, az eddigi kurátorokkal együttműködésben állítják össze a sokszínű programot.

Az eseményeken elhangzó művek, illetve az azokhoz kapcsolódó kompozíciós eszközök átláthatóságát idén is rövid kreatív műhelyfoglalkozásokkal segítik az egyes események előtt. A fesztiválon szereplő művek partitúráit pedig a BMC könyvtárában kialakított Átlátszó Hang olvasósarokban tanulmányozhatják az érdeklődők a fesztivál ideje alatt.

Fesztiválprogram:

http://atlatszohang.hu/
https://bit.ly/2SswXoQ

Átlátszó Hang 2019

További hasonló témájú videók