Változatos programkínálat a múzeumban a Galántai Vásár ideje alatt

A Galántai Honismereti Múzeum sörfőzéssel, aranymosással, csipkeveréssel és egyéb csalogató programokkal készül a XXXIV. Galántai Vásár ideje alatt, 2018. augusztus 9. és 11. között.

Augusztus második hete már hagyományosan a vásár hete Galántán. Ilyenkor az átlagosnál többen látogatnak a városba, ezért szeretnénk különleges programmal kedveskedni az ide látogatóknak a múzeumban is. Csütörtökön és pénteken lesz csipkeverés és A komlótól a sörig című kiállítás kapcsán sört fogunk főzni a múzeum udvarán Gaál Joska sörös ember segítségével. A felnőtteknek lehetőségük nyílik különféle sörök kóstolására a kiállítóteremben.

Csütörtökön Tuba Lajos vezet be minket az aranymosás rejtelmeibe. Pénteken Viduval készíthetünk filcből ujjbábokat és virágokat, Czajlik Péter pedig viaszöntéssel és mézes finomságokkal kedveskedik majd az érdeklődőknek.

A további programok között megtaláljuk  a vásári mézeskalácsdíszítést, levendulás díszzsákok készítését és a lufihajtogatást. Vásárokon, búcsúkon szokásos népi szerencsejáték a zsákbamacska, ezt a vásár csütörtökjén és péntekjén ki lehet próbálni a múzeumban egy 0,50 € belépőjegy fejében – a kis csomagokban különböző, az állandó kiállítással kapcsolatos meglepetések rejtőznek majd.

Szombaton a látogatók tárlatvezetéssel egybekötött múzeumlátogatáson vehetnek részt, amelynek keretében megtekinthetik a kiállításokat – a városi lakáskultúrát, a szakrális emlékeket, a galántai régió hagyományos népi kultúráját, egy 1909-ből származó gyógyszertári berendezést, a régió képzőművészetét, a Kis-Duna és a Vág alsó folyása mentére jellemző malomipari emlékeket, a Gány-Barakonyi régészeti lelőhely leleteit és a sörkészítés történetéhez kapcsolódó műtárgyakat. Erre a rendezvényre a belépés ingyenes.

A Galántai Vásárban a városi programok között is minden korosztály találhat kedvére valót. Lesznek vásári árusok, kézművesek, hinták, borok utcája, sörfesztivál, esti koncertek. Ezeken kívül különböző sport- és kísérőrendezvények, illetve kiállítások gazdagítják a kínálatot. Csütörtökön fellép Peter Šrámek, Celeste Buckingham, és lesz operettgála Kecskemétről. Pénteken Demjén Ferenc ad koncertet, szombaton pedig a város fúvószenekara és az IMT SMILE együttes szórakoztatja a közönséget.

Részletes programot a város weboldalán találnak az érdeklődők.

Reméljük, hogy a vásár ideje alatt Galántára látogatók számára vonzó lesz a múzeumi program, és betérnek a Fő utcán található Galántai Honismereti Múzeumba. Így a színes programok mellett lehetőség nyílik megismerni a régió kulturális örökségét is, amely a galántai régióban élők múltja, jelene és jövője. Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

Ing. Füssy Katalin, a Galántai Honismereti Múzeum tárlatvezetője, idegenforgalmi referense 

PROGRAMOK:

2018. augusztus 9., 14.00 – 18.00 óra

Sörfőzés – Gaál Joska, a sörös ember
A komlótól a sörig c. kiállítás megtekintése sörkóstolóval egybekötve
Aranymosás – Tuba Lajos
Csipkeverés – Mária Pallesichová
Vásári mézeskalácsok díszítése
Levendulás zsákocskák készítése
Lufihajtogatás
Zsákbamacska 0,50 €-ért

 

Szabó Veronika Naszvadról megmutatja nekünk a csipkeverés alapjait. Az Ipolyszalkai Tájház videója.

 

2018. augusztus 10., 14.00 – 18.00 óra

Sörfőzés – Gaál Joska, a sörös ember
A komlótól a sörig c. kiállítás megtekintése sörkóstolóval egybekötve
Filctechnika – VIDU
Csipkeverés – Mária Pallesichová
Viaszöntés, mézes finomságok – Czajlik Péter
Vásári mézeskalácsok díszítése
Levendulás zsákocskák készítése
Lufihajtogatás
Zsákbamacska 0,50 €-ért

2018. augusztus 11., 13.00 – 17.00 óra

Kiállítások megtekintése tárlatvezetéssel

A kiállítások megnézhetők az alábbi időpontokban is:
augusztus 9-én – 9.00-18.00 óra
augusztus 10-én– 9.00-18.00 óra

További hasonló témájú videók