A Kassai Thália Színház az Ördögkatlanon

Az idei, 11. Ördögkatlan Fesztiválnak szlovákiai magyar vendégszereplője is lesz: augusztus 1-jén a Kassai Thália Színház itt mutatja be legfrissebb produkcióját, a Leenane szépe című darabot.

 

 

A premier alkalmából Czajlik Józseffel, a kassai színház igazgatójával készített villáminterjút a Paraméter.

 

Leenane szépe - Habodász István és Szarvas József a színpadon (Fotók: Kassai Thália Színház)
Leenane szépe – Habodász István és Szarvas József a színpadon (Fotó és videó: Kassai Thália Színház)

 

Leenane szépe – fekete komédia 

Szereplők

Mag – Szarvas József m.v. 
Maureen – Varga Anikó m.v. 
Pato – Ollé Erik
Ray – Habodász István e.h.

Fordította: Upor László
Dramaturg: Kiss Mónika m.v.
Diszlet- és jelmeztervező: Gadus Erika m.v.

Rendező: Bérczes László m.v.

Mag és Maureen. Anya és lánya. Egy utálatos vénasszony és egy negyvenes vénlány. Valahol Írországban, ott is egy elhagyatott falu szélén, túl a végeken. A két nő lepattant, ócska házban él együtt immár négy évtizede. A sivár semmiben. Be lehet kapcsolni a rádiót, a tévét, ki lehet bámulni a koszlott ablakon: odakint sár, tehenek, örökeső. Innen mindenki elfelé. Angliába, Amerikába, akárhová. 

De most itthon van Londonból egy srác, Pato, szóval buli van a faluban, és úgy alakul, hogy a fiú Maureen ágyában ébred. Sőt, ki tudja, talán még magával is viszi a lányt. Angliába, Amerikába, akárhová. Anya és lánya gyűlölettel terhes, de végzetes magányt oldó együttléte veszélybe kerül. Cselekedni kell. Életekről döntő üzenetek és levelek végzik a kályhatűzben, és előkerül végül egy hegyes végű piszkavas is. 

Leenane szépe ül anyja székén, maga elé néz, a semmibe. És szól a rádió.

Unalmas, kilátástalan életekről ír frenetikus humorral napjaink egyik legjelentősebb drámaírója, Martin McDonagh. A kopár, történések nélküli vegetációt morbid krimik izgalmával tölti be a vér és a halál. 

Szélsőséges, őrült tragikomédia…

 

További hasonló témájú videók