Bölcsők – beszélgetés az endometriózisról

A komáromi Limes Galéria értesíti látogatóit, hogy Mayer Éva és Majoros Áron Zsolt Bölcsők című kiállításáról beszélgetést szervez a kiállító művészekkel Bandor Éva közreműködésével az endometriózis betegség és a meddőség problémájáról 2018. június 11-én 19.00 órakor. 

A Limes Galériaában május 18-tól látható Mayer Éva és Majoros Áron Zsolt: Bölcsők /doktori mestermunka kiállítása; megtekinthető 2018. június 10-ig.

Mayer Éva (1983, Pozsony) képzőművész Budapesten, Somorján él és dolgozik. Munkáiban évek óta foglalkozik az aktuális társadalmi, szociális, szociológiai problémákkal, melyek személyes életében megtapasztalt élményekkel, kérdésekkel kapcsolódnak össze. Olyan tabutémákat feszeget, mint a betegség, a társadalmi-kisebbségi konfliktusok, az előítéletesség, a migráció vagy az elmúlás, a gyászfeldolgozás, illetve a hittel és vallással kapcsolatos kérdéskörök gondolatisága. Az egyén és társadalom viszonya, a közép-európai identitás mibenléte foglalkoztatja. Bár műveinek kiindulópontja a legtöbb esetben személyes, mégis azon van, hogy általánosabb érvényűvé formálja a mondanivalót. Törekszik arra, hogy alkotásaival elősegítsen egyfajta interaktivitást, közlékenységet, hogy nyitottságra, elgondolkodásra, együttműködésre, toleranciára serkentse a közönséget – nem csupán tematikai, hanem egyéni műfaji/technikai megoldások révén is, figyelve a befogadó közösség reakcióit. A legfontosabb számára azonban az, hogy munkáin keresztül próbáljon segíteni, rávilágítani olyan témákra, melyekről nem szívesen gondolkodunk, beszélünk. A kiállításainak köszönhetően azt tapasztalja, hogy a befogadók is képesek nyíltabban, közlékenyebben kommunikálni a traumatizált témákról. Mayer Évát élénken foglalkoztatja a grafika „térgrafikává” való alakítása, installációi gyakran helyspecifikusak: alkotói pályája során több alkalommal állított ki szakrális és deszakralizált terekben, ahol szokatlan párosításként egymást jól kiegészítve működik a köznapiság és a szakralitás. Az installációkat gyakran hanggal és mozgóképpel is párosítja. 

Mayer Éva a meddőséget és az ezzel járó traumatizált helyzetet dolgozza fel „BÖLCSŐK” című doktori mestermunkájában, mely deszakralizált térben kerül elsőként bemutatásra, a komáromi Limes Galériában. Fontos volt számára, hogy szimbolikusan és gyakorlatilag is társszerzőként férjével, Majoros Áron Zsolt szobrászművésszel dolgozzanak együtt. Mayer munkájában szeretné felhívni a figyelmet az endometriózisban szenvedő nőkre és a betegségükkel járó problémáikra. Akiknek nem csak a fájdalom keseríti meg az életét, hanem a krónikus betegség gyakran meg is fosztja őket az anyaság élményétől. A betegség ugyanis sokszor meddőséghez vezethet, statisztikailag 50%-ban, mely rémisztően magas szám. (A meddő nők fele endometriózis érintettségű, bár legtöbbjük nem is tud róla.)

Magyarországon a betegtájékoztatás kielégítő, a szakmai cikkek és az ehhez kapcsolódó csoportok száma folyamatosan bővül. A szlovák helyzetről mindez nem mondható el, szinte alig foglalkoznak a témával, alig lelhető fel szlovák szakirodalom, és nincs ehhez kapcsolódó közösségi fórum sem. Ezért is Szlovákiában kerül elsőként bemutatásra. Mayer rámutat a meddőség problémájára, mely napjainkban minden ötödik párt érintő állapot a statisztikák szerint, s mely nagyon sok helyen még ma is tabutémának számít. A téma kutatásánál a magyarországi működtetésű, ,,Endometriózis Támogató Csoport” zárt csoportjában tartott felmérést. Az érintettek válaszai nagyban hozzájárultak a munka tartalmi megtöltéséhez, a valós adatok, élettörténetek és tapasztalatok megosztásával. Anonim kérdőív segítségével állította össze kérdéseit: https://www.survio.com/survey/d/X2C9J0P7T6P4I4W7L

 

Bölcsők

_______________

Ízelítő egy korábbi képi világból:

Latarka TV – MAGÁN METROPOLISZOK / kiállításmegnyitó • video Longmusicproduction

Művészek: Zsombor Barakonyi, Kerekes Gábor, Mayer Éva, Gergely Szatmári

Kurátorok: Tomasz Piars, István Bársony, Ákos Esse Bánki

 

További hasonló témájú videók