Mengele bőröndje – Monodráma a hatalomra kerülő narcizmusról

Gyurkovics Tamás sikerkönyvét Mengele bőröndje – Josef M. két halála címmel december 16-án mutatja be a budapesti Spirit Színház Perjés János főszereplésével, Bányai Gábor rendezésében.

 
 
Szereposztás:
Josef M. Perjés János  
hangfelvételről Anga-Kakszi István  
hangfelvételről Hegyi Barbara  
hangfelvételről Jantyik Csaba  
hangfelvételről Nagy Enikő  
hangfelvételről Varju Kálmán  
 
Színpadra alkalmazta: Besenyei Zsuzsanna
Rendező: Bányai Gábor
 
Josef Mengelét, a halál angyalát sosem vonták felelősségre a tetteiért. A történelem szökevénye szabad és nárcisztikus öregúrként halhatott meg Dél-Amerikában. De vajon szabad volt-e pusztán azért, mert sosem fogták el és vajon elnyerte volna-e méltó büntetését pusztán azáltal, hogy a vádlottak padjára állítják?  
A Gyurkovics Tamás regénye alapján készült monodráma egyes szám első személyben vall nagyságnak hitt középszerűségről, bűnökről és bűnhődésekről, Mengele magyar áldozatairól és bűntársairól – egy rettenetes élet soha elő nem került bőröndjéről, amelyet mindannyian cipelünk ma is…
 

 
Ki volt valójában Josef Mengele, a halál angyala? 
 
Tömeggyilkos, aki közvetve-közvetlenül több százezer ember halálért felelős? Vagy „az európai értelmiség egyik legkiválóbb képviselője, egy kivételes diszciplína sokra hivatott művelője, egy géniusz” – ahogyan önmagáról gondolta és állította? Egy, a számonkérést megúszó, elégedett öregúr, aki a tengerben pancsolva lelhette halálát, vagy a saját paranoiáiból maga köré falat emelő, harminc éven át rettegő üldözött? Méltó sors volt számára, hogy elkerülte a büntetést, de mindenkitől elfeledve pusztult el, vagy „jobban járt volna” egy történelmi perrel, ahol még annak a lehetősége is megadathat neki, hogy az újnácik vértanújává váljék? 
Megannyi kínzó kérdés a sok ezer más között, amelyet Gyurkovics Tamás nagyszerű Mengele-könyve feszeget. A regény feltárja mindkét halál lehetőségét: a valódit és az elképzeltet is, miközben bemutat egy középszerű, de végletesen nárcisztikus törtetőt, aki a világrend helyrezökkenésének tekinti, ha egy koncentrációs táborban élet és halál urává válhat, és aki három évtizednyi bujkálás alatt sem adja jelét a megbánásnak… 
A regénybe és színpadra illő történetet maga az antihős, Josef Mengele meséli el nekünk, egyes szám első személyben. A monodráma – melyben a legfontosabb szereplők hangja kísérti folyton a főhőst – ezt a kettős halált, az emberi morál alapvető kérdéseit feszegeti. 
Nagy öröm, hogy a regényíró közreműködésével készült szöveget éppen a Spirit Színház mutathatja be elsőként – felkavaró és szembesítő, emberi és embertelen kalandozások, belső és külső utazások során.
 
 

Spirit Színház

 

 

További hasonló témájú videók