Edison bemutatta a fonográfot

EdisonPhonograph

140 éve történt, hogy Thomas Edison bemutatta a fonográfot New Yorkban. A mai gramofon őse még abban az évben Európában is ismert lett, miután március 11-én Puskás Tivadar, Edison európai megbízottja bemutatta a Francia Tudományos Akadémián.

 

fonográf (a görög phonograph szóból származik) jelentése hangíró. Nem véletlenül. A szerkezet elsőként rögzített hangot, majd azt vissza is tudta adni, hála Edisonnak. 
Egyszerűen megfogalmazva: a hang által rezgésbe jött membránra erősített tű egy óraszerkezet által forgatott viasztekercsre véste fel a hangrezgéseket. Lejátszáskor a gyémánttű végigfut a viaszba rögzített barázdákon, mely rezgésbe hozza a membránt és a tölcsérben lévő levegőt. Így a rögzített hang hallhatóvá válik.

 

 

A fonográf lényege bonyolultabban, az ínyenceknek: egy erős talapzatra rá van helyezve egy fémágy és azon egy fémtengely forog a vele szilárdan összefüggő fémhengerrel. A hengert sima ónlemezzel (sztaniol) borítják be, ezzel tudja elfogadni a jeleket. A jeladó készülék egy kör alakú csillámlemezből áll, mely rézfoglalatba van illesztve. A foglalatra tölcséres cső erősíthető, melybe belebeszélnek vagy énekelnek.

Ha a hengert egyformán forgatva, a csillámlemez felé beszélnek vagy énekelnek (jó közelről), akkor a csillámlemez rezgéseket végez, melyek az acéltűvel közlődvén, mélyedéseket okoznak a hengert borító ónlemez barázdáin. Hogyan tudjuk visszajátszani a hallottakat? A hengert a kezdő állásba helyezzük, a csillámlemeznek és tűnek ugyanazon helyzetet adjuk, amelyben beszéd közben volt. A rézfoglalatra tölcsérszerűen táguló csövet erősítünk és a hengert lehetőleg olyan sebesen forgatjuk, mint a beszéd alatt.

A fonográf Magyarországon a többi közt a népdalgyűjtésben játszott hatalmas szerepet. Először Vikár Béla alkalmazta, de munkájához használta Bartók Béla és Kodály Zoltán is. 
A fonográf akkor vesztett erejéből, amikor megjelent a gramofon. Ez már csak így megy: a technikai fejlődésnek már akkor sem tudtak gátat szabni.

__________________

Edison felolvassa a Mary had a little Lamb című gyermekmesét, az évszám 1877…

https://www.youtube.com/watch?v=fVMMesvY-Vs

_________________

________________