XVIII. Füleki Történelmi Várjátékok

A gyermekek és felnőttek által egyaránt kedvelt Füleki Történelmi Várjátékok 18. alkalommal kerülnek megrendezésre a várban, ezúttal június 17. és 18. között. A szombati program a délutáni és esti órákban zajlik, felidézve a középkor és koraújkor hangulatát.

A 16:00 órás kapunyitást követően a legkisebbeket gazdag program várja: bábjáték, akadálypálya, történelmi játékok, csata, valamint pásztor- és vadászkutya bemutató.

A felnőttek ezalatt betekintést nyerhetnek a törökök mindennapjaiba és szokásaiba, királyi csokoládét kóstolhatnak, megtekinthetik a kézműves foglalkozásokat és a kazamatában berendezett kínzókamrát.

A 18:00 órakor kezdődő főműsor keretén belül a látogatók egy valósághű lovagi torna hangulatát élvezhetik majd, ahol a középkor legbátrabb vitézei mutatkoznak be. A műsorszámot barokk táncok és solymászat követi, majd a bajvívó és janicsár bemutatókat várostrom – a vár 1682-es török, kuruc és erdélyi seregek általi elfoglalásának rekonstrukciója – zárja. Az esti csata után az érdeklődőket korabeli táncoktatással egybekötött vigasság és lakoma várja, inkvizíciós per és tűz show kíséretében.

Vasárnap rendezik a XI. Nemzetközi Történelmi Íjászversenyt a „Nógrád Íjásza” címért és a „Füleki Vár Védője” rangért, ahol szlovákiai és magyarországi íjászok mérik össze tudásukat különböző kategóriákban. A Koháry Polgári Társulás és a Füleki Vármúzeum mindenkit szeretettel vár a kétnapos rendezvényre!

____________________

ÍZELÍTŐK A LÁTNIVALÓKBÓL:

Középkori seregek foglalták el a füleki várat. A Koháry Polgári Társulás XII. alkalommal rendezte meg a Történelmi Várjátékokat, ahol ágyúdörgés és félszáz katonai hagyományőrző fogadta az idelátogató vendégsereget. A nézők a kardcsörgés és ágyúdörgés közben hagyományos palóc ételeket is megkóstolhattak. A Palocvidek videója; 2011

_________________

2008 augusztusában a Vármúzeum az ötemeletes Bebek-torony alsó három szintjén megnyitotta „A füleki vár évszázadai” c. kiállítását, mely a vár és a város történetén vezeti végig a látogatót az első írásos emléktől a vár 1682-es lerombolásáig. A vár makettje mellett kiállították az erődítmény feltárása során napfényre került középkori és kora újkori régészeti leleteket a Szlovák Nemzeti Múzeumból (középkori magyar királyokat és szenteket ábrázoló kályhacsempék), a vár eredeti kulcsait és a Fülek 39 éves török hódoltságából származó tárgyakat. A torony alsó szintjén a környék legjelentősebb régészeti lelőhelyeinek bemutatóhelye került kialakításra. A több mint 3000 éves várgedei bronzkincs néhány darabját és a ragyolci bronzkori temető kerámiaanyagának egy részét egyaránt a losonci Nógrádi Múzeum és Galéria kölcsönözte Fülekre. Hatalmas történelmi és esztétikai értékkel bírnak a Perse határában feltárt avar-szláv és honfoglalás kori övveretek is. A Vármúzeum Füleki videója, 2010

__________________

A füleki vár a XVII. században (rekonstrukció). Videó: Mihályi Zsolt; 2015

 

További hasonló témájú videók