„Tűzben született szépség”

A Füleki Vármúzeum szeretettel vár mindenkit a „Tűzben született szépség” című kiállításának megnyitójára, amelyre 2018. szeptember 21-én, 16:30 órakor kerül sor a füleki vár Bebek-tornyában. 

Európai Kulturális Örökség Napjai nemzetközi kezdeményezésbe a Füleki Vármúzeum idén ezzel a kiállítással, valamint a várhegy földalatti óvóhelyén berendezett, „Fülek 1938–1945” c. kiállítás vezetéssel egybekötött megtekintésével kapcsolódik be szeptember 21-én, 9:00 és 16:00 óra között.

_____________________

ÜVEGHUTÁK (kedvcsináló)

 

Videó: József Burján

 

A Füleki Vármúzeum szezonzáró kiállítása ezúttal az egykori Felső-Magyarország területén működő üveghuták termékeit mutatja be a XVIII. század végétől egészen a XX. század elejéig, különös tekintettel a nógrádi üvegműhelyekre.

A tárlat Ladóczki Vilmos magyarországi magángyűjtő egyedi válogatását tárja a látogatók elé, aki Heves, Borsod és Zemplén hutáinak termékei mellett a mai országhatáron túli, északibb vármegyék – Gömör, Nógrád, Zólyom, Nyitra és Trencsén – egykori hutáiból származó, tárgyi emlékanyag gyűjtésére vállalkozott. Ezúton is köszönet illeti a családokat és adományozókat, akik a nagynyilvánosság részére bocsátották az elmúlt korok ezen szemléletes emlékeit.

Magyarország 18-19. századi üveghutái, majd üveggyárai öblösüveg-termelésének döntő része – a festett, gravírozott, vésett díszítményekkel ellátott, pompás úri üvegek mellett – parasztüveg volt. A több mint ezer darabos Ladóczki-féle gyűjtemény nagy részét az egyszerű parasztemberek által használt tároló- és ivóedények alkotják. Bár kisebbik hányadát képezik az ún. vegyes használatú és különleges rendeltetésű üvegek, köztük igen szép, ritkaságszámba menő darabok is találhatók. Az üvegtárgyak többnyire optikai díszítésűek, tehát a készítők az üvegfelületen a fény és árnyékhatás fokozására törekedtek. A gyűjtemény egyes darabjai, melyek egyszerűségükben szinte önálló művészi alkotások, azt bizonyítják, hogy a magyar üvegművesség az európaitól független, egyéni formavilágot teremtett az említett korszakban.

A kiállítás kiegészítő részét képezik a Mgr. Kautman Ján üveggyűjtő kollekciójából származó üvegek fotói.

A megnyitóra, melyen a Foncsik Énekegyüttes is fellép, 2018. szeptember 21-én, 16:30 órakor kerül sor a füleki vár Bebek-tornyában. A kiállítást Mgr. Kautman Ján, valamint Dr. habil Veres László egyetemi magántanár és nyugalmazott megyeimúzeum-igazgató nyitja meg. Az egyedi gyűjtemény 2018. november 15-ig tekinthető meg.

Az épített és szellemi örökségünk népszerűsítésére irányuló, minden év őszén megvalósuló Európai Kulturális Örökség Napjai nemzetközi kezdeményezésbe a Füleki Vármúzeum idén a „Tűzben született szépség” c. tárlattal, valamint a várhegy földalatti óvóhelyén berendezett, „Fülek 1938-1945” c. kiállítás vezetéssel egybekötött megtekintésével kapcsolódik be. Szeptember 21-én, 9:00 és 16:00 óra között az utólag említett vezetés ingyenesen igényelhető, előzetes bejelentkezés alapján a következő telefonszámon: 0950596502. A szervezők mindkét rendezvényre szeretettel várják az érdeklődőket.

(A Füleki Vármúzeum sajtóközleménye)

 

A GYŰJTŐ

 

Videó: Szilárd Drexler

Kapcsolódó:

Tűzben született hazai szépség: sokan csodájára járnak

 

A rendezvény plakátjának részlete

 

 

 

További hasonló témájú videók