WWF Föld Órája 2017

Hodina Zeme 2016 v Bratislave© Marek Velček / WWF SlovakiaA WWF Föld Órája egy világméretű önkéntes kezdeményezés, amely megpróbálja felhívni az emberek, vállalatok, intézmények, kormányok figyelmét a környezetszennyezés és a túlfogyasztás okozta problémákra. Az akció keretében arra kérik a résztvevőket, támogatókat, hogy minden év márciusának utolsó szombatján este 20:30–21:30 óra között világszerte kapcsolják le egy órára a fölösleges világítást és áramtalanítsák a különféle elektromos készülékeket.

Idén azonban a feliratkozók nemcsak a 60 perces sötétségre mondanak igent, hanem egy komoly vállalásra is, amely a fenntartható életmódot alapozza meg.

Tégy Föld Órája esküt!

Regisztrációddal az alábbiakat fogadod:

Föld Órája Eskü

Én, a Föld lakója, fogadom, hogy mostantól még inkább figyelek a környezetemre. A természet erőforrásaival okosan gazdálkodom, a pazarlást kerülöm. Az energiatakarékosságra mindennap odafigyelek. A tudatosságot a vásárlásaim során is komolyan veszem. Az otthonomban, a munkahelyemen, és mindenütt, ahol megfordulok, figyelek arra, hogy a tudatos fogyasztás határozza meg lépéseimet, és a környezetemet is erre ösztönzöm.

Március 25-én este 20:30-kor lekapcsolom a felesleges fényeket, és csatlakozom a Föld Órája közösségéhez. Ezzel kijelentem, hogy a jövőben a Föld kincseire vigyázok, fenntarthatóan élek, és ezzel saját jövőmet is védem. Hiszek benne, hogy együtt lehetséges! 

A Föld Órája alakulása

2007 óta minden márciusban egy órára kialszik a díszvilágítás a világ legtöbb nagyvárosában. Néhány év leforgása alatt a Föld Órája az ausztrál helyi akcióból világméretű, több mint egymilliárd embert mozgósító önkéntes mozgalommá nőtte ki magát. Ez nem csak azt mutatja, hogy az embereket foglalkoztatja bolygónk egészsége, hanem hogy hajlandóak tenni is érte.

Pozsonyi rendezvények

Ma este Pozsonyban a Prímási palota előtti Prímás téren gyülekeznek este az érdeklődők, ahol 18 órától egészen 21:30-ig gazdag program várja őket:

  • újrahasznosított anyagokból lehet lámpásokat készíteni;
  • áramot termelni bicikli tekerésével a vattacukrot gyártó gép számára;
  • vetélkedőn megméretni a környezetvédelmi ismerteinket…
  • 20:30-kor pedig elindul a lampionos menet végig az óvároson.
  • A kerékpárosok pedig éjszakai tekerésre indulhatnak.

A pozsonyi vár, az elnöki palota, a Szent Márton székesegyház, az Óvárosháza tornya és más jellegzetes épületek szintén homályba merülnek egy óra hosszára.

 

 

A tavalyi események összefoglalója:

Mit jelképez a Föld Órája logó?

A hagyományos 60-as logó a Föld Órája akció 60 percét szimbolizálja, amellyel szeretnénk felhívni a figyelmet a környezetvédelem fontosságára.
Idén egy + jellel egészítették ki a hagyományos logót, ezzel is biztatva mindenkit, hogy a 60 perc letelte után, az év többi napján is gondoljon a környezetére.

 

 

 

 

______

Fotó: Hodina Zeme 2016 v Bratislave © Marek Velček / WWF Slovakia