Elhunyt Csendes László

Mezei Bence és Csendes Lsázló73. életévében elhunyt Csendes László Jászai Mari-díjas magyar színész, rendező. Pályáját 1962-ben a Komáromi Magyar Területi Színházban kezdte, majd a nyolcvanas évek elejéig a Kassai Thália Színház tagja, ahol Déryné-díjjal tüntették ki. 

 

Négy évet töltött a kecskeméti Katona József Színháznál, valamint a debreceni Csokonai Színháznál. Egerben 1987/88 alakult ismét önálló társulat, ennek Gali László felkérésére alapító tagja lett. 1997-ben a debreceni Csokonai Színházhoz szerződött, ahol sikeres alakításaiért Jászai Mari-díjat kapott.
Az egri közönség nagy örömére és Csizmadia Tibor igazgató hívására két évvel ezelőtt visszatért az egri társulathoz. Zenés vagy prózai szerepeit, sikereit nehéz lenne felsorolni, hiszen a pályán töltött négy évtized alatt játszott klasszikus- és kísérleti darabban, rendezett. Egerben Sütő András: Énekes madár és az Egy lócsiszár virágvasárnapja című előadásokban tűnt fel.

___________
A Konyec – Az utolsó csekk a pohárban egy 2006-ban készült, 2007-ben bemutatott színes, magyar filmszatíra, amit Rohonyi Gábor rendezett. Barna elvtárs szerepében Csendes László.

https://youtu.be/77w3UBcD4I8

Emlékezetes alakításai voltak:
Miller: Két hétfő emléke, Henry Higgins Shaw: Pygmalion, Csongor Vörösmarty: Csongor és Tünde című játékában. Emlékezetes alakítást nyújtott a Kaviár és lencse és Örkény: Tótékjának főszerepeiben. Többször hívták vendégművészként Budapestre, szívesen emlékszik a Vígszínházban Rostand: Cyranójára, és a budapesti Nemzeti Színház Németh László: Villámfénynél című előadására.
Játszotta Shakespeare: III. Richárd címszerepét. Sík Ferenc-díjat kapott a Ratkó József: Segítsd a királyt! főszerepéért. Egerbe Williams: Macska a forró bádogtetőn című darabjának Apa-szerepéért hívták vissza. Az egri közönség láthatta Brecht-Weil: Koldusoperájában.
Játszott Dés-Nemes: Valahol Európában, Marquez: Száz év magány, Vajda Katalin-Fábri Péter: Anconai szerelmesek, Sarkadi: Elveszett paradicsom, Böhm-Korcsmáros: Otello Gyulaházán, Alan Jay Lerner-Frederick Loewe: My Fair Lady című darabjaiban. A fotón a Legyetek jók, ha tudtok zenés játékban, mint Fülöp atyát láthatjuk.

_____________
Csendes László Dózsa György szerepében a Magyar vándor című filmkomédiában.

Színészi hitvallása, hogy a színpadi játéknak mindig hitelesnek és igaznak kell lennie. Ahogy Shakespeare fogalmazta meg:
„A szenvedély valódi zuhataga, szélvész és forgószelek közepette is bizonyos vérmérsékletre kell törekedned, ami annak simaságot adjon.”

„Shakespeare-től meg lehet tanulni a színjátszás csínját-bínját, de van egy plusz, amit még elmagyarázni sem lehet” – mondta mosolyogva.