Ma az űrhajózás napja van

Jurij-Alekszejevics-Gagarin1961. április 12-én a kazahsztáni Bajkonurban helyi idő szerint 9 óra 8 perckor Jurij Alekszevics Gagarin a Vosztok-1 űrhajó fedélzetén történelmi útjára indult. Összesen 108 perc alatt egyszer megkerülte a Földet, majd 10 óra 55 perckor Szaratov környékén leszállt. S ezzel bebizonyítva, hogy megfelelő felszereléssel a világűrbeli viszonyok egy ember számára is túlélhetők. Az esemény hatalmas lendületet adott az űrtevékenységnek, amely a hidegháborús korszak versengése révén az amerikai Holdra szállásban csúcsosodott ki, mindössze kilenc évvel később.

A Vosztok–1 (oroszul: Восток–1 – magyarul: kelet) a Vosztok-program és egyben a történelem első olyan űrrepülése volt, amely során egy űrhajós jutott el a világűrbe. Az első embert szállító űrhajó 1961. április 12-én startolt a bajkonuri űrrepülőtérről, Tyura-Tamból. A világ első űrhajósa – az űrhajó egyetlen utasa – Jurij Gagarin volt, ő lett az első ember a történelemben, aki elhagyta a Föld légkörét. A repülés számos elsőséget, rekordot állított fel: az első repülés Föld körüli pályán, emberrel a fedélzeten, a súlytalanság első tartós megtapasztalása, az első rádióbeszélgetés az űrből stb.

A repülés mindössze egyetlen Föld körüli keringésből állt, a feljegyzések szerint 108 percig tartott. Az űrhajó egy 65°-os pályahajlású, 327×191 kilométeres ellipszispályán repült, és a Föld egy rögzített pontjához képest nem, csak az űrbeli viszonyítási ponthoz képest tett meg egy teljes keringést (a földfelszínen kb. 400 km-rel nyugatabbra volt a leszállási pont, mint a felszállási, tehát ebben a viszonyítási rendszerben nem volt meg a teljes kör, ám a világűrből nézve igen, mivel a felszínhez képest is megtett kb. 350°-ot, amihez még hozzáadódik a felszínnek a repülés másfél óra alatti kb. 22°-os elfordulása, amely együttesen már kicsit több, mint 360°). (Wiki)

További hasonló témájú videók