Százhúsz évvel ezelőtt e napon kezdődött az első újkori olimpia

Hajós Alfréd, a magyar delfinAz 1896. április 6-án, Athénban megrendezett első újkori olimpián még csak 14 ország vett részt. A sporttörténeti esemény emléke előtt tisztelet ma a Google.

A MANDA korabeli filmhíradóját az első olimpiáról ITT találják: benne az első magyar aranyérmesről szóló filmhíradóval. Az 1896. április 6-15. között Athénban megrendezett első újkori olimpiai játékokon április 11-én Hajós Alfréd lett az első magyar olimpiai bajnok a 100 méteres gyorsúszásban, majd jó egy óra múlva az 1200 méteres úszásban is olimpiai bajnokságot nyert.

A híradások szerint ekkor a tenger vize mindössze 11 fokos volt…

Az eredetileg Guttmann Arnoldként született Hajós később labdarúgó lett, játszott az első magyar futball-mérkőzésen is, s tagja volt az első magyar bajnokcsapatnak. 1904-ben visszavonult az aktív sportolástól, s építésztervezőként dolgozott. 1924-ben a budapesti Stadion terve ezüstérmet nyert az olimpiai művészeti versenyeken. Az általa tervezett margitszigeti fedett Sportuszoda ma a nevét viseli. Ezen kívül ő építette – többek között – az újpesti Megyeri úti sporttelepet, valamint a debreceni Arany Bika Szállodát.

És egy tudósítás a legutóbbi helyszínek sorsáról az Euronews stábjától:

Fotó: Hajós Alfréd, a magyar delfin

További hasonló témájú videók