Tart a sztrájkkészültség – figyelemfelhívó menet

 Vladimír CrmomanBékés tavaszi figyelemfelhívó menetet tartottak tegnap újra a hazai tanárok és diákok. Bár a hétfői kétoldalú tárgyalásokon a pedagógus-szakszervezetek képviselői ígéretet kaptak a bérek folyamatos optimalizálására,

vezetőik szerint ez nem jelent elég garanciát a megnyugtató rendezésre. A rendezésnek három pilléren kéne nyugodnia, mégpedig a vízió, a beruházás és az ellenőrzés hármasságán.

„Tisztáznunk kell, hogy le akarunk-e maradni a fejlett országok átlagától, legalább elérni az átlagot, vagy meghaladni azt. Ettől a víziótól kéne függővé tenni az oktatási koncepciót, ennek kéne meghatározni az oktatáspolitika intézkedéseit.”

A szlovákiai oktatás történetének leghosszabb sztrájkja a mostani, amelynek köszönhetően a pedagógusok és az oktatás helyzete széles társadalmi vitát generált.

Miközben az új oktatási miniszter értelmetlennek tartja a pedagógusok tiltakozó megmozdulásainak folytatását, ma délelőtt Miroslav Beblavý és Veronika Remišová képviselők sajtótájékoztatón jelentették be, hogy kezdeményezik Peter Plavčan oktatási miniszter visszahívását. Az okokról ITT olvashat. A sajtótájékoztató élő közvetítésének rögzített felvételét FB-oldalunkon nézheti vissza.

Peter Plavčan oktatási miniszter – aki saját kijelentése szerint az elmúlt 25 év legnagyobb iskolaügyi reformját készíti elő – visszautasította a vádakat, mondván, hogy az említett ügy 5 éves, annak idején lezajlott a nyomozás, melynek során a feljelentést sem a rendőrség, sem az ügyészség nem találta megalapozottnak. 

További hasonló témájú videók