Peru táncai 1.

Peru-tancai-2Peruba érve olyan mintha visszautaztunk volna ötven évet az időben. Az emberek néha szakadt ruhákban járnak, de tiszták. Nincs feszültség, nincs stressz és rohanás. Ráérősek, nyugodtan várnak. A kultúrájukban központi szerep jut a táncnak. Rengeteg hagyományos viseletük van. Minden településen találhatóak még olyan emberek, akik régi népviseletben járnak. Jellemző kalapot hordanak, és szoknyákat mindenféle változatban, hosszúságban.

Peru táncainak változatos világát és alakulását az itt olvasható tanulmány teszi érzékletessé: Zene, tánc és rítus az Andokban (Letenyei László)

Peruban évente kb. 3000 ünnepet tartanak. Ezek nagy része a hódítás idején elterjedt katolikus keresztény egyházhoz és azok szentjeihez kapcsolódik, gondosan beleépülve a helyi misztikumok világába. Az esőerdők lakosai az egyházi eredetű ünnepeken kívül az ősi rituálékat is megtartják. A kínálatot a különböző bevándorló nációk is bővítették, hiszen saját ünnepeiket Peruba érkezve és letelepedve sem hagyták el. 

További hasonló témájú videók