Peru táncai 2.

Peru táncai , TrujilloA dél-amerikai, Andok környéki népek zenéjét is a pentaton jellemzi. Bár tradicionális népzene, de keveredik benne az inka kultúra és a latin nyelvű bevándorlók zenéje, az indián és mesztic hagyomány, a spanyol, kecsua, ajmara nyelv. A tradicionális, misztikus és modern hangszerek, mégis egy jól körülírható egész, egyként magáénak érzik a valahai inka birodalom területének jelenlegi lakói: Chíle, Bolívia, Peru, Ecuador.

Az alábbi felvétel a Trujillo városában tett kirándulás alkalmából készült.

Peru táncainak változatos világát és alakulását az itt olvasható tanulmány teszi érzékletessé: Zene, tánc és rítus az Andokban (Letenyei László)

Peruban évente kb. 3000 ünnepet tartanak. Ezek nagy része a hódítás idején elterjedt katolikus keresztény egyházhoz és azok szentjeihez kapcsolódik, gondosan beleépülve a helyi misztikumok világába. Az esőerdők lakosai az egyházi eredetű ünnepeken kívül az ősi rituálékat is megtartják. A kínálatot a különböző bevándorló nációk is bővítették, hiszen saját ünnepeiket Peruba érkezve és letelepedve sem hagyták el. 

További hasonló témájú videók