A Nap fényíró művészete

Polárna žiara na Slovensku, Vrátna dolina, Malá Fatra Foto © Simon TrnkaG4-es erősségű geomágneses vihar érte el a Földet egy vasárnap történt napkitörés következtében, így nem csak az északi pólushoz közel, hanem jóval délebbre is számos helyen figyeltek meg kedd este sarki fényt.

A jelenségről: A töltött részecskék túlnyomóan a Napból származnak (napszél), kisebb hányadukat a Naprendszeren kívülről érkezett részecskék teszik ki. A töltött részecskéket a földi magnetoszféra nagyrészt eltéríti, a mágneses pólusok körüli tartományban azonban bejutnak a légkörbe. A részecskék ütköznek a légkör atomjaival, ionizálják és gerjesztik az atomokat, a gerjesztett atomok pedig fénykisugárzással térnek vissza alapállapotukba. A kibocsátott fény az atomra vagy molekulára jellemző színű. A színkép látható tartományában elsősorban az oxigén zöld és vörös, valamint a nitrogénmolekulák kékesibolya vonalai jelentkeznek, a sarki fény az ultraibolya tartományban is erős. A jelenség 80–1000 km magasságban fordul elő, de leggyakrabban 100 km magasságban figyelhető meg.

A sarki fény formái változatosak, állandóan változnak, gyakran függönyre, ívelt szalagokra emlékeztetnek vagy sugaras szerkezetűek. Műholdról készült felvételek tanúsága szerint a jelenség fénygyűrűként, glóriaként veszi körül a mágneses pólust. Összefüggést találtak a déli és az északi pólusnál fellépő fényjelenségek között. Erős naptevékenységet követően, mágneses viharok idején megváltozik a magnetoszféra szerkezete, ilyenkor a sarki fény alacsonyabb szélességi körökön, így nagyon ritkán Magyarországon is megfigyelhető. Sarki fényt a Naprendszer más mágneses bolygóinál (Jupiter, Szaturnusz, Uránusz,Neptunusz) és azok egyes holdjainál (Io, Ganymedes) is megfigyeltek.

Video: Suspicious0bservers
Foto: Simon Trnka

KISS SZABOLCS VIDEÓJA: „Sarki fény látszott 2015. 03. 17-én Magyarországról is. Az este folyamán többször volt látható az égbolton a sarki fény vöröses fénylése. A második erősebb jelentkezést sikerült lefényképeznem Tápiószecsőről, ami éjfél körül történt. A felvételen a kb. egy óra alatt lejátszódott esemény látható felgyorsítva.”


Napfigyelő: http://www.helioviewer.org/

További hasonló témájú videók