Sajtóértekezletet tartott a HÍD az elnökválasztásról

Bugár SolymosA Híd párt kiértékelte az elnökválasztás második fordulójának eredményeit. Az ezzel kapcsolatos sajtótájékoztatón Bugár Béla pártelnök és Solymos László alelnök kiemelték a meghatározó pillanatokban kimondott meghatározó szavak fontosságát Szlovákia életében. https://vimeo.com/90529405https://vimeo.com/90539551

„Gratulálunk Andrej Kiska úrnak Szlovákia köztársasági elnökévé történt megválasztása alkalmából. A szombati eredmények és a – Robert Fico kormányfő feletti – nagy fölényű győzelem kétségbevonhatatlan és erős mandátummal ruházza fel Kiska urat,“ mondta Bugár Béla pártelnök és hangsúlyozta, hogy a Híd párt az elnökválasztás második fordulója előtt egyértelműen kifejezte támogatását Kiska úr irányában és választóinak is ezt a döntést javasolta.

„Választóinkat azért buzdítottuk ilyen szavazásra, mert tudjuk, mennyire érzékenyen reagálnak a hatalmi koncentráció lehetőségére. Ezért úgy gondoljuk, hogy dél-szlovákiai szavazóink számára a két jelölt közül Andrej Kiska volt az egyedüli elfogadható alternatíva,“ mondta Bugár Béla. A Solymos László, a Híd alelnöke szerint a magyar választókra nem hatottak az őket magyar nyelven is megszólító óriásplakátok sem.

„Szavazóink elutasítják a konfrontációra épülő kampányt. Megbüntették a hatalom koncentrációjára való törekvést és szavazataikkal ítélelet mondtak a kampány lefolyásáról is. A kampányban épp úgy nem segítettek a Nyitra megyében beígért posztok, mint a befejezetlen gázvezeték átadása sem,“ mutatott rá a Híd párt elnöke. Az elnökválasztás legfontosabb üzenete Bugár Béla szerint az, hogy a tisztességes és meggyőző életút képes győzedelmeskedni a szociális demagógia felett.

„Ha a polgár a pártok vagy a jelöltek figyelmének a középpontjában áll, szívesebben megy el szavazni,“ mondta az elnök. A másik üzenet szerinte éppen az, hogy a polgárok nem kívánják a hatalmi koncentrációt. „Fico két évvel ezelőtt biztonságot ígért, tehát még két éve van arra, hogy megmutassa, hogyan is néz ez ki a Smer felfogásában,“ tette hozzá.

A Híd elnöke szerint sok politikus akar majd úszni függetlenség és a polgári jelölt sikerének árjával. „Nagyon örülök, hogy a Híd már március 8. óta dolgozik azon a polgári vízión, amelynek célja, hogy politikánkat alárendeljük a polgárok érdekeinek. Nem arra van szükség, hogy más szavakat keressünk a „politikus“, „politikai párt“ szavak helyett, hanem hogy a politikai érdekek érvényesítése során soha ne tévesszük szem elől a polgárok érdekeit,“ emelte ki a Híd elnöke.

„A polgárok nemkívánatosnak tartják a hatalmi koncentrációt és Fico tudomására hozták, hogy látni akarják a beígért biztonság eredményeit. Mindezek alapján elutasítjuk az ellenzéki kollégák felhívását, amely a kormányfő lemondását követeli. A kormányváltás instabilitást szülne és veszélybe sodorná az adósságfék megvalósítását,“ tette hozzá Bugár Béla, aki az elnökválasztás második fordulója után konstatálta, hogy a polgárok okosabbak és bölcsebbek egyes politikusoknál.

 

Berényi József közelményben válaszolt a Híd-elnökének  hétfői sajtótájékoztatóján elhangzottakra. A közleményt teljes terjedelmében tesszük közzé:

 

Figyelemelterelés alaptalan vádakkal

A Most-Híd mai sajtótájékoztatóján Bugár Béla a Smer-rel való üzleteléssel vádolta meg az MKP-t.

Ez arról tanúskodik, hogy Bugárnak egyre erősödik az MKP-fóbiája, lassan már a rossz időjárás mögött is bennünket lát. Bugár Béla képtelen vádakkal próbálja elvonni a figyelmet a Most-Híd belső problémáiról, mert a Népi Platform jelöltjének veresége és Andrej Hrnčiar távozása miatt a párt újabb válságba jutott.

A választások előtt kiadott nyilatkozatunkban világosan kinyilvánítottuk, hogy nem támogatjuk Robert Ficót, és mivel Andrej Kiska a kisebbségi kérdésekben túlságosan tartózkodó volt, az ő választását a szavazókra bíztuk. Ez a realitás, a többi csak Bugár kitalálása.

A Nyitra megyét illetően felhozott vádjaival kapcsolatban elmondhatom, hogy ebben a megyében 15 képviselőnk van, akik csak olyan tisztségeket kaptak, amelyek létszámuknál fogva megillették őket. Ez azt jelenti, két bizottsági elnöki tisztséget, amit a Smer-en kívül a KDH is jóváhagyott, hiszen ez a koalíció irányítja a megyét.

Ami az Alsószeli Idősek Otthona anyagi támogatását illeti, megerősítem, hogy adminisztratív hiba következtében 2013-ban hét ilyen intézmény nem nyújtotta be időre kérelmét a törvény által garantált támogatásra. Köztük volt az alsószeli otthon is. Az említett hét intézménynek a kormány tartalékalapjából folyósította a támogatást a múlt év végén, még azelőtt, hogy Fico bejelentette volna indulását az elnökválasztáson. Ennek a két dolognak tehát semmi köze sincs egymáshoz.

Egyébként a Bugár Béla tulajdonában lévő nagyszarvai hospic hosszú évek óta súlyos százezer eurós támogatást kap a Nagyszombati Kerületi Önkormányzattól, amelyet szintén a Smer jelöltje vezet 2005 óta. Felmerül a kérdés, milyen egyezség van Bugár Béla és a Smer között, ha az ő intézménye Nagyszombat megyétől és a Fico-kormánytól is kap támogatást.

Az MKP felszólítja Bugár Bélát, hogy a Most-Híd támogassa meg Rudolf Bauer kassai főpolgármester jelölését, aki mögé széles jobboldali koalíció sorakozott fel, kivéve a Most-Hidat. Ha ezt nem teszik, tanúságát adják annak, hogy háttérben a helyhatósági választásokkal kapcsolatban egyezkednek a Smer-rel.

                                                                                  Berényi József, az MKP elnöke

Pozsony, 2014. március 31.

[mappress mapid=”93″] 

További hasonló témájú videók