Egressy Zoltán Portugál c. tragikomédiája a Tháliában

PortugálEgressy Zoltán Portugál c. tragikomédiája a kassai Thália Színház előadásában 2014. március 13-án, 18-án és 19-én 19.00 órakor Kassán a Thália Színházban. Rendező: Dudás Péter. 

A darab az 2013/2014-es színházi évad új bemutatója volt. A tragikomédia palóc nyelven játszódik. 12 éven aluliaknak nem ajánlott.

1998-as premierje óta ez a színdarab lett talán az utóbbi évtizedek legsikeresebb magyar drámája, szinte nincs is színház a magyar nyelvterületen, ahol ne mutatták volna be, de számtalan európai városban is meghódította már a nagyérdeműt. Egy felvidéki magyar falu – Reste – valóságos sörszagot, kilátástalanságot és szerencsétlenséget árasztó kocsmájában játszódik nagyrészt a történet, egyfajta purgatóriumként rekedtek meg itt örökre az időnként karikaturisztikusan ábrázolt embertípusok. Ebbe a varázslatosan elzárt, reménytelen közegbe érkezik meg a nagyvárosi megkeseredett értelmiségi. Hirtelen fellángolva részese lesz egy bizarr szerelmi háromszögnek, megmártózik a helyi mindennapokban. A Portugál nagyrészt az elvágyódás, a megszépített nyomorúság drámája, illúziótlan valóságából mindenki a maga módján próbál menekülni, de minden próbálkozás kudarcra van ítélve, mint mindig, most is kiderül a megoldás soha nem a messzi távolban, valahol Portugáliában, de csakis odabent mélyen, magunkban van kódolva.

Dramaturg: Forgács Miklós
Vizuális konzultáns: Őry Katalin m.v.
Díszlet: Dudás Bálint m.v.
Mozgás: Kántor Kata
Zene: Omega együttes
Rendezőasszisztens: Illés Oszkár
Producer: Dudás Péter
 
Kassai Thália Színház: Mojmírova 1015/7

További hasonló témájú videók