Bíborpiros szép rózsa – Felsőszeli Férfi Éneklőcsoport, Felsőszeli

Felsőszeli Férfi Éneklőcsoport, FelsőszeliFelsőszeli Férfi Éneklőcsoport produkciója a 2013. november 23-án Dunaszerdahelyen megtartott IX. Bíborpiros szép rózsa népzenei vetélkedő országos döntőjén. A versenyt a Csemadok Országos Tanácsa megbízásából a Csemadok Művelődési Intézete főszervezőként és szakmai rendezőként kilencedik alkalommal hirdette meg. https://vimeo.com/83216286

Csoport / Egyén: Felsőszeli Férfi Éneklőcsoport
Település: Felsőszeli
Sáv: kiemelt arany
Egyéb díj: Továbbjutás a Vass Lajos Népzenei Verseny Kárpát-medencei döntőjébe
Vezető / Felkészítő: Mészáros Magdolna
Csoport fenntartója: Csemadok alapszervezet
Korcsoport: 2
Kategória: népdalkör
Műsorszámok: Fúj, süvölt a Mátra szele; Felsőszeli magas torony; Látod-e, babám; Hej, hej, mit tegyek
Ezt vallják magukról:
A férfiak eredetileg a Rozmaring vegyes éneklőcsoportban is énekelnek. A népdalverseny előző évfolyamában szerepeltek először önállóan katonadalokkal. A zsűri a dalcsokrot elfogadta és továbbjuttatta a csoportot egészen az országos döntőbe Dunaszerdahelyre, ahol elnyerték a kiemelt arany koszorús minősítést. Ezáltal bejutottak Budapestre a Vass Lajos Népzenei Verseny döntőjébe, ahol 2012. nov. 17-én kiemelt nívódíjat kaptak a teljesítményükért. A férfiak első bemutatkozása 2010-ben nagy sikert hozott. Azóta nagy örömmel énekelnek együtt. Legutóbb 2011-ben szülőfalujuk hírét egészen Budapestig vitték el, ahol kiválóan szerepeltek a Vass Lajos Nemzetközi Népdalversenyen. Ma betyárdalokat adnak elő, Kodály gyűjtéséből. 

A VETÉLKEDŐ CÉLJA:

Bíborpiros szép rózsa címmel immár kilencedik alkalommal kerül megrendezésre a szlovákiai magyar népzenekedvelők és művelők országos seregszemléje, vetélkedőszerű megmérettetése. A vetélkedősorozat célja, folytatva az egykori, mára már fogalommá vált Tavaszi szél eszméit, országos fórumot biztosítani népdalénekesek és népdalkörök, valamint népzenei hangszerszólisták és zenekarok részére. Célunk a népzenei mozgalom szakmai támogatása, ösztönzése és fejlesztése. A szakma vélemény-nyilvánításai az egyes fordulók alkalmával visszajelzésül szolgálhatnak a résztvevők számára, megerősítve vagy irányt mutatva további tevékenységükhöz.

További hasonló témájú videók