Bíborpiros szép rózsa – Hárompatak zenekar, Komárom

A Hárompatak zenekar, KomáromA komáromi Hárompatak zenekar produkciója a 2013. november 23-án Dunaszerdahelyen megtartott IX. Bíborpiros szép rózsa népzenei vetélkedő országos döntőjén. A versenyt a Csemadok Országos Tanácsa megbízásából a Csemadok Művelődési Intézete főszervezőként és szakmai rendezőként kilencedik alkalommal hirdette meg. https://vimeo.com/81375463

Csoport / Egyén: Hárompatak zenekar
Település: Komárom
Sáv: arany
Vezető / Felkészítő: Illés Gábor
Csoport fenntartója: polgári társulás (bejegyzett)
Korcsoport: 2
Kategória: parasztzenekar
Műsorszámok: Moldvai dalok Hodorog András (Klézse, Moldva) furulyás adatközlő játéka alapján, zenekari összeállításban (Édes Gergelem; Botosánka; Kecskés; Hora és Szerba)
Ezt vallják magukról:
A moldvai és gyimesi csángó népzenét játszó komáromi Hárompatak zenekar 2007 őszén alakult azzal a céllal és lelkesedéssel, hogy a zenekar tagjai mind jobban megismerjék e kivételes, élő kultúrát, s miközben folyamatosan tanulják, fejlődnek és elmélyednek benne, hiteles módon bemutassák azt a közönségnek is. A zenekar szeretne valami értékállót, örömöt s kikapcsolódást nyújtó kedvtelést mutatni, közvetíteni az emberek felé; azt, amit számára a csángó zene és tánc jelent. A zenekar immár hatodik éve tart havi rendszerességgel „Komáromi FONÓ” néven táncházat gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt, ötvözve a csángó furulyás dallamokat a Kárpát-medence vonós muzsikájával, többször meghívott vendégek részvételével, kiszolgálva a különböző tánc- és zenei ízlést, igényeket. Immár hagyományosan, évi 1-2 alkalommal népzenei filmklubot is szervez népművészeti témájú filmek vetítésével és azt követően táncházzal, vendégzenészekkel, többek közt a táncházmozgalom egyik elindítójával, Halmos Bélával, a Hagyományok Háza munkatársával, néprajzkutatóval, a filmek zenei szerkesztőjével. Mindamellett különböző meghívásoknak tesz eleget, fesztiválokon, iskolákban és óvodákban lép fel idehaza és Magyarországon.  A zenekar életében rendkívüli hatású Hodorog András klézsei, moldvai furulyás játéka és tanítása. András bácsi éveken keresztül rendszeresen látogatta a bandát, játszott velük és adta át kivételes tudását, s nem utolsó sorban tőle kapta a zenekar a nevét is. A zenekar tagjai: Angyal Réka – ének, Balázs Lilla – ének, Pok Attila – furulyák, Illés Gábor –  furulyák, koboz, Takács Zoltán – dob, (ütő) gardon.

A VETÉLKEDŐ CÉLJA:

Bíborpiros szép rózsa címmel immár kilencedik alkalommal kerül megrendezésre a szlovákiai magyar népzenekedvelők és művelők országos seregszemléje, vetélkedőszerű megmérettetése. A vetélkedősorozat célja, folytatva az egykori, mára már fogalommá vált Tavaszi szél eszméit, országos fórumot biztosítani népdalénekesek és népdalkörök, valamint népzenei hangszerszólisták és zenekarok részére. Célunk a népzenei mozgalom szakmai támogatása, ösztönzése és fejlesztése. A szakma vélemény-nyilvánításai az egyes fordulók alkalmával visszajelzésül szolgálhatnak a résztvevők számára, megerősítve vagy irányt mutatva további tevékenységükhöz.

További hasonló témájú videók