Galán Angéla Szlovákmagyarok c. filmje az m1-en

Galán AngélaMa este tekinthető meg a Magyar Televízió m1-es csatornáján (22.35) Galán Angéla Szlovákmagyarok című filmje.

„Van két nővérem, édestestvérek. Az egyik magyarnak tartja magát, a másik szlováknak. Én Budapesten születtem, Pozsonyban nőttem fel. Tíz éve Budapesten élek. Vagyis nem számítok már szlovákiai magyarnak, de magyarországi magyar sem leszek sosem. Hová tartozom én? Fontos, hogy legyen hazánk? Vagy elég, ha van otthonunk? Fontos még egyáltalán ez a kérdés a 21. században?” (Galán Angéla)

A film elvileg megtalálható az MTV videótárában, Silverlight és Internet Explorer ajánlott…  videotar.mtv.hu

Riport a filmről az m1 Átjáró c. magazinjában:

A Szlovákmagyarok 48 perces dokumentumfilm a határon túli magyar identitásról. És sok minden másról. A film riportere és rendezője Galán Angéla. A Színház- és Filmművészeti Egyetem televíziós újságírás szakának végzőseként diplomafilmjét a 2010-es szlovákiai parlamenti választásokról szerette volna készíteni, benne a két konkurens magyar pártról, az MKP-ról és a Hídról. Pozsonyba utazott, és már az első forgatási napon ráébredt, hogy a politikai és közéleti eseményeknél fontosabb, hogy sok tisztázatlan kérdés van benne azzal kapcsolatban, hogy mit jelent határon túli, jelen esetben szlovákiai magyarnak lenni. Mit jelent ez neki, személy szerint? Mit jelent másoknak? Mit jelent többnemzetiségű családjának?
A film alaptémáját illetően meghatározó tény volt, hogy családjában is vannak szlovákok, az édesapja első házasságából két nővére szlovák anyanyelvű, ám magyar nemzetiségű, és ezek az összefonódások gyerekkora óta természetesek voltak számára.

„Nem volt célom, hogy történelmi, vagy politikai kérdésekben igazságot tegyek. Teljesen egyéni és személyes attitűdöket akartam bemutatni. Ezért is választottam a saját közegemet: egy-két közéleti személyt leszámítva csak ismerősökkel, barátokkal, illetve a film második részében a legszűkebb családommal forgattam” – mondja filmjéről Galán Angéla.

Vagyis a film kizárólag emberi történeteken keresztül próbálja érzékeltetni a narratívák és identitások összetettségét, az igazságok sokrétűségét és egyenértékű létjogosultságát. Mert mindenki számára más jelentéstartalommal bír a nemzetiség és a haza. Van, akinek nem jelent sokat. Van, akinek nagyon is. Van, aki szerint kisebbségiként nem ildomos elhagyni a hazánkat. Van, aki szerint ma már teljesen mindegy, hol élünk. Van, aki szerint a haza fogalma elavult és van, aki azért küzd, hogy ha már nincs hazája, legalább otthona legyen.

A film készítője 2011 júniusában diplomázott a filmmel az SZFE-n, és az Egyetem tantestülete a vizsgavetítés után Gundel Művészeti Díjra terjesztette fel, amit meg is nyert.  2011 novemberében Junior Prima díjat nyert magyar sajtó kategóriában, részben a filmnek köszönhetően. A hivatalos bemutató 2012. február 4-én volt a 43. Magyar Filmszemlén.

További hasonló témájú videók