Abaúji lakodalmas vigasságok (1)

Abauji lakodalmas vigasságokA Bódva-völgyi és Érchegységi Kulturális Központ; Kassa Megye Kulturális Intézménye; Szádudvarnok és Méhész községek közös szervezésében 2011. szeptember 17-én Vándorfesztivált tartottak Szádudvarnok főterén. Fecsó Yvett tudósítása.

A hajnalig tartó programban egy igazi, ababúji lakodalmi szokásokat felelevenítő mulatságon szórakozhattak a résztvevők.

A műsor délután két órakor a Dűvő zenekar hangulatébresztő muzsikájával kezdődött, majd a lakodalmi események irányításának mestere, a debreceni Battai István vőfély invitálta a lakodalomra egybegyűlt sereget. A „násznép” előbb a vőlegénybúcsúztatónak, majd a menyasszony kikérésének lehetett részese. A kikért menyasszonnyal a menet a templom felé indult, ahol ekkor került sor egy valós házasságkötés megáldására. A templomi esküvő ideje alatt János vitéz csodálatos utazásának és gyönyörűséges megérkezésének története köré gyűlt a násznép. Boka Gábor mesemondó a  közönség bátrabb tagjait is bevonta humorral tarkított előadásába.
Az előadás után a sereg csatlakozott az igazi esküvői menethez, s az ifjú pár szerepét a templom előtt átvette az igazi vőlegény és menyasszony, akiket a vőfély kedélyes mondókával köszöntött:

„Ezt a kedves butykost, ifjú pár, értetek emelem, fűzzön össze titeket az örökös szerelem. Boldogok legyetek az egész életben, s örvendjetek ti is sok apró gyermekben! Nem kívánok sokat, de nem is keveset, legalább 12 lányt s vagy 8 fiúgyereket!” – majd a vőfély a butykost az ifjú párnak nyújtotta, a benne lévő nedű jelképesen a közös élet felé indította a fiatalokat.

Fecsó Yvett

 


  Ha értesülni szeretne róla, hogy milyen új videók kerülnek fel az oldalra
csatlakozzon a Televízió Facebook-oldalához!


A cikkek, illetve videók tartalma nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség véleményét.
Célunk, hogy lehetőséget adjunk különböző vélemények megjelenésére.


Tags: , , , , , , ,


A bejegyzés trackback címe: https://www.televizio.sk/2011/10/abauji-lakodalmas-vigassagok-1/trackback/

Most itt van: Home // ESEMÉNY, VIDEÓK // Abaúji lakodalmas vigasságok (1)

© Magyar Interaktív Televízió

Magyar Interaktív Televízió

FREE
VIEW
© 2010 . All rights reserved.
Edited by Microgramma