Abaúji lakodalmas vigasságok (2)

Abauji lakodalmas vigasságok 2A szádudvarnoki Vándorfesztiválon a két násznép egymással elvegyülve, víg lakodalmas dalokat énekelve, a Dűvő zenakar kíséretével indult el a mulatságba. A menetnek útközben meg kellett küzdenie a „vámszedők” állította akadállyal is, akik a továbbjutás fejében a vőlegénytől követelték az ilyenkor szokásos sarcot. A színpad előtt a vőfély jókívánságai után kettévált a múlt és a jelen. Az igazi ifjú pár elindult, hogy a rokonokkal és hozzátartozókkal a mai módi alapján mulassanak tovább, a fesztiválozók pedig a színpad előtti téren várták a délutáni műsor kezdetét.

A megnyitón PhDr. Jana Kovácsová, a Kassa Megyei Hivatal kulturális osztályának vezetője; Miliczky Sándor, Szádudvarnok polgármestere; valamint a fesztivál fő szervezője, Kupec Mihály, a Bódva-völgyi és Érchegységi Kulturális Központ igazgatója köszöntötte a résztvevőket.
A délután folyamán felléptek az Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes, a Babinec Rozmarija Énekegyüttes, a dernői és buzitai gyermektánccsoportok, a szögligeti, hidasnémeti és nagyidai hagyományőrzők, a Kézsmárki Nyugdíjasklub tagjai, a mecenzéfi Schadirattam népművészeti csoport, a Péderi Vegyeskar, a Borostyán Néptánccsoport és a Megyer Néptáncegyüttes. Lakodalomas énekeket, táncokat és szokásokat elevenítettek föl a színpadon.
Közben a Garagulya Gólyalábas Komédiás Kompánia égig érő mesefigurái a korábbi utcaszínházi előadáshoz hasonlóan a közönség soraiban ülő gyemekeket is bevonták a „mesés” szórakozásba, sötétedés után pedig gólyalábak nélkül tűzjátékkal bűvölték a közönséget.
Ezután vette kezdetét az igazi lakodalmas mulatság. A vőfély letette csodás díszítésű subáját, s a vőfélység mesterkedései után elbűvölő stílusban csábította táncos révületbe a jelenlévő menyecskéket, párokat. A táncban kifáradt sereget csak a hajnal első sugarai tudták pihenésre kényszeríteni.

Fecsó Yvett tudósítása

További hasonló témájú videók